De optimale genezing van een wond

Droge en vochtige wond

Getty Images

Als je een wondje krijgt duurt het een tijd voordat het genezen is. Tijdens de genezing is de wond vaak droog. Het kan ook gebeuren dat een wond vochtig blijft. Vochtige wonden genezen sneller. Maar als een wond te vochtig is, is dat weer slecht voor de genezing. Wat is de optimale vochtigheid voor een goede genezing van een wond?

De genezing van een droge wond gaat in vijf stappen.

Welke stappen?

  1. De wond bloedt.
  2. Het bloeden vermindert.
  3. Indrogen. De wond verliest vocht en zal droog gaan aanvoelen.
  4. Korstvorming. De korst wordt gevormd door cellen in de huid. De korst beschermt de huid tegen infecties. Maar het vertraagt ook de genezing van de wond.
  5. Nieuwe cellen aanmaken. Onder de korst worden nieuwe cellen aangemaakt. Deze nieuwe cellen gaan de nieuwe huid vormen. Deze cellen zijn eerst lichtroze of roze van kleur. Als de cellen in aanraking komen met zonlicht krijgen ze de normale huidskleur.

Een te droge wond geneest minder snel en geeft een grotere kans op littekens door de korst.

Vochtige wond

Wonden die erg vochtig zijn hebben een grotere kans op infectie. Bovendien kan er maceratie optreden. Maceratie is het verweken en kapot gaan van de huid door lang contact met vocht. Vochtige genezing gaat in vier stappen.

Welke stappen?

  1. De wond bloedt.
  2. Het bloeden vermindert.
  3. Hoge vochtigheid. Bij een vochtige wond droogt de wond niet uit. Er wordt dus geen korst gevormd. Hierdoor kunnen cellen meer bewegen en kunnen moleculen die invloed hebben op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht. Dit zorgt voor een snellere wondgenezing. Bij een te hoge vochtigheid van de wond is er een grotere kans op infecties.
  4. Nieuwe cellen aanmaken. Er worden nieuwe cellen aangemaakt. Deze cellen zijn eerst licht roze of roze van kleur. Als de cellen in aanraking komen met zonlicht krijgen ze de normale huidskleur.

Een vochtige wond geneest sneller. Een te vochtige wond heeft een grotere kans op infecties en zelfs een kans op maceratie. Een wond geneest dus het best als deze optimaal vochtig is: niet droog, maar ook niet te vochtig.

Optimale genezing bij optimale vochtigheid

Een wond is net als een plant in de woestijn. Net zoals planten water nodig hebben om te groeien, heeft een wond vocht nodig om sneller te genezen. En als planten te veel water krijgen, groeien ze niet. Als een wond te vochtig is, is dat ook slecht voor de genezing.

Ziekenhuizen maken al enkele jaren gebruik van een manier om wonden optimaal vochtig te houden met een hydrocolloïde gel. Alleen deze wondhelende gel kan zorgen voor optimale vochtigheid.

De werking van een hydrocolloïde gel

  1. Als de wond te droog is, geeft de gel vocht af aan de wond.
  2. Als de wond te vochtig is, neemt de gel vocht op van de wond.

Hierdoor heeft de wond altijd een optimale vochtigheid. De wond geneest daarom 40 procent sneller. De kans op infecties wordt verminderd, omdat de gel een beschermlaag over de wond legt. En omdat er geen korst gevormd wordt, is er een kleinere kans op littekens. Bovendien heeft de gel een verkoelend effect, waardoor de pijn wordt verlicht.

Auteur 
Bron 
  • Fenistil