Er wordt al een lange tijd onderzoek gedaan, maar volgend jaar is het eindelijk zover: de officiële introductie van de kunstalvleesklier voor diabetici. Dit meldt het Diabetesfonds.
De kunstalvleesklier is ontwikkeld door werkbouwtuigkundige en suikerpatiënt Robin Koops voor patiënten met diabetes type 1. Het apparaatje zorgt dat mensen met diabetes niet meer hoeven te prikken, te meten, te rekenen en te spuiten.
Hoe werkt het?
De kunstalvleesklier is met dunne infuusslangetjes verbonden aan de buik en draadloos met twee sensoren. Die meten voortdurend wat de suikerwaarde is. Vervolgens wordt het kastje aangestuurd om de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Koops: ‘Het is een enorme verlichting voor de suikerpatiënt. Het kastje regelt alles.’ Het kastje is niet groot en je kan hem zo aan je broekriem dragen.
Testfase
De komende maanden wordt de kunstalvleesklier getest op 36 patiënten. Dit zijn de laatste testen om te controleren of het apparaat veilig is. Als dit zo is kan het bedrijf van Koops meerdere apparaten gaan produceren. ‘We willen vanaf september 2019 in eerste instantie vijftig patiënten per jaar gaan helpen. Over twee tot drie jaar zouden dat er vijftienhonderd op jaarbasis kunnen zijn.’
- Diabetes Fonds