Doorbraak in diabetes-onderzoek

Getty Images

BAARN - De spieren van diabetici bevatten minder van een bepaald eiwit in de mitochondriën, de zogenoemde energiecentrales van de lichaamscellen. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. De vinding kan leiden tot nieuwe geneesmiddelen in de strijd tegen deze volksziekte.

Het enzym Sirt3 is sterk verminderd (ruim 50 procent) aanwezig in de spieren van mensen en dieren met diabetes, zo zeggen onderzoekers van het Joslin Diabetes Centrum in Boston. Zij hopen op de goede weg te zijn naar een middel dat dit enzym reactiveert. Sirt3 wordt normaliter gevonden in de mitochondriën, die voedingsstoffen omzetten in energie.

Eerdere studies
"Dit is waarschijnlijk het eerste onderzoek dat aantoont waar het fout gaat in de mitochondriën," legt hoofdonderzoeker Ronald Kahn uit. "Er waren al veel studies die aantoonden dat er iets niet goed zat in de mitochondriën van diabetici, maar er is nog nooit bewezen wat dat dan precies was."

"Insulineresistentie is een van de eerste symptomen van diabetes. We wisten echter nooit wat het veroorzaakte. Uit deze studie komt dat duidelijk naar voren", aldus Kahn.

Insulineresistentie
Volgens hem bewijst het onderzoek dat wanneer Sirt3-waardes laag zijn, zoals in het geval van diabetes, de mitochondriën niet zo goed kunnen functioneren als ze horen te doen. En als dat het geval is, genereren deze mitochondriën zuurstofhoudende moleculen die insulineresistentie bewerkstelligen.

Voor de wetenschap is er nu dus een nieuwe uitdaging: ontdekken hoe Sirt3 gereactiveerd kan worden, of hoe het eiwit op een gunstig niveau kan worden gebracht. Kahn: "Nieuwe onderzoeken moeten uitwijzen hoe en waarop Sirt3 precies reageert." 

Diabetes type 2
"Wanneer we precies begrijpen hoe Sirt3 werkt en dit eiwit kunnen stimuleren, kan dit een doorbraak betekenen in het behandelen van bijvoorbeeld diabetes type 2 in een vroeg stadium. Deze studie heeft het fundament gelegd voor nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van diabetes", besluit Kahn.

Auteur 
Bron 
  • EurekAlert