Innovatieve borstreconstructie geeft weer gevoel in borst

Getty Images

Chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben het voor het eerst in Nederland mogelijk gemaakt dat vrouwen die een borstreconstructie ondergaan weer gevoel in de borst krijgen.

Eén op de acht vrouwen krijgt met borstkanker te maken. Patiënten hebben verschillende behandelopties, waaronder bestraling, chemotherapie of een operatie. Dat kan echter niet in alle gevallen een borstsparende operatie zijn, als bijvoorbeeld de tumor te groot is. Een volledige verwijdering van de borst is dan noodzakelijk.

Vrouwen kunnen daarna kiezen voor een borstreconstructie. Slechts 21 procent van de patiënten in Nederland kiest voor deze mogelijkheid. Om dat percentage te verhogen werken de Maastrichtse chirurgen voortdurend aan innovatieve reconstructies die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Nieuwe techniek

Tegenwoordig zijn er reconstructies mogelijk met eigen weefsel uit de buikwand, de zogeheten DIEP-lap. Dat zorgt voor een natuurlijker resultaat in vergelijking met het inbrengen van een prothese. Hoewel de gereconstrueerde borst van eigen weefsel is, zal deze normaliter gevoelloos zijn. Met behulp van een nieuwe techniek is het mogelijk het gevoel in de borst weer terug te krijgen.

De techniek werkt als volgt: allereerst wordt de borst waarin zich de tumor bevindt verwijderd. Tijdens de ingreep spoort de chirurg de zenuwuiteinden op en legt deze bloot. Tijdens de reconstructie haalt de plastisch chirurg weefsel uit de buikwand van de patiënt en neemt daarbij tevens de zenuwuiteinden mee. De zenuwuiteinden uit het buikweefsel worden vervolgens gekoppeld aan de zenuwuiteinden in de borstkas. Het resultaat: een gereconstrueerde borst waarin de sensatie van gevoel aanwezig is.

"Door steeds nieuwe technieken te ontwikkelen die de kwaliteit van leven vergroten, willen we vrouwen meer mogelijkheden bieden om voor een reconstructie met eigen weefsel te kiezen", aldus Plastisch chirurg Stefania Tuinder.

Bron 
  • Maastricht UMC+