Borstkanker: mammograaf-op-maat
Om erachter te komen of iemand borstkanker heeft, worden de borsten 'geplet' bij de borstkankerscreening. Maar dat verandert dankzij de mammograaf-op-maat.
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Is zelfonderzoek nodig en hoe wordt de ziekte behandeld?
Om erachter te komen of iemand borstkanker heeft, worden de borsten 'geplet' bij de borstkankerscreening. Maar dat verandert dankzij de mammograaf-op-maat.
Een knobbeltje in je borst. De schrik zit er direct in: het zal toch geen borstkanker zijn? Vaak is het loos alarm. Maar toch is het goed om alert te zijn, want maar liefst een op de zeven vrouwen krijgt ooit de diagnose borstkanker te horen…
Onderstaande vragen zijn bedoeld om je te helpen je bewust te worden van de verschillende vormen en medische aspecten van borstkanker. En om je te helpen om samen met je behandelaar te komen tot een weloverwogen keuze van de behandeling. Handig om uit te printen en mee te nemen!
Een borstamputatie is soms onderdeel van de behandeling van borstkanker. Amputatie van een van de borsten kan noodzakelijk zijn om de tumor te verwijderen. Zo'n borstamputatie is vaak erg confronterend, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de nadelen te beperken.
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker? We vroegen het Professor dr. Elsken van der Wall, internist-oncoloog bij het UMC Utrecht. Ze werkt aan nieuwe behandelmethoden voor borstkanker.
Een operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie… Er is een heel gamma aan behandelingsmethoden als je de diagnose borstkanker hebt gekregen. Hieronder zetten we verschillende opties op een rij.
Eén op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Borstkankerchirurg Hester Oldenburg kan erover meepraten: zij werd twee keer door de ziekte getroffen. “Ik begrijp nu nog beter wat mijn patiënten doormaken.”