MAASTRICHT - Antioxidantrijke voeding kan het risico op kanker verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van Sabine Langie van de Universiteit Maastricht.
Wanneer beschadigd DNA in het lichaam van de mens wordt omgezet in genmutaties, kan dit leiden tot de vorming van kankercellen. Het verbeteren van herstel van beschadigd DNA om het risico op kanker te verminderen, was voor Langie dan ook een interessante invalshoek om te onderzoeken.
Uit het onderzoek blijkt dat reactieve zuurstofmoleculen in ons lichaam (bijvoorbeeld verbrandingsstoffen uit sigarettenrook) niet alleen ons genetisch materiaal beschadigen, maar ook het DNA-herstel remmen.
Inname van veel antioxidanten via een fruitsapje bleek bij sommige proefpersonen een beschermende factor. Maar bij andere personen ook helemaal niet. Dit is afhankelijk van het genetisch profiel.
Zuurstofstress
Volgens de onderzoekster lopen mensen met een verhoogde zuurstofstress in hun lichaam, zoals mensen met een chronische longaandoening, meer risico op een remming van het DNA-herstel. Zij zouden daardoor indirect een verhoogd risico op kanker kunnen hebben. Om dit echt te kunnen bewijzen, is vervolgonderzoek nodig.
- Universiteit Maastricht