Vaak tongzoenen laat speeksel op elkaar lijken

Getty Images

Hoe vaker je met elkaar tongzoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar begint te lijken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Microbioloog Remco Kort onderzocht samen met leden van het Micropia content team en Microbiology and Systems Biology onderzoekers van TNO Zeist hoeveel bacteriën partners tijdens een zoen uitwisselen. Ze verzamelden bij 21 stellen speekselmonsters en lieten hen vragen beantwoorden over hun 'zoengedrag'.

Mondflora

De mondflora op de tong van partners blijkt veel meer op elkaar te lijken dan op de mondflora van willekeurige personen. Het zoengedrag bleek op dit vlak niet zo veel effect te hebben: een tongzoen leidde niet tot een toename van de overeenkomst in micro-organismen tussen de tongen van beide partners.

Remco Kort: "Het maakte niet uit of de partners aangaven negen keer per dag of negen keer per jaar met elkaar te tongzoenen. Kennelijk zijn hierin ook andere factoren belangrijk, zoals hetzelfde dieet of bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde tandpasta."

Bacteriën in speeksel

Bij het speeksel daarentegen was er wel duidelijk effect aan te wijzen: hoe vaker je met elkaar zoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar lijkt. Gemiddeld wissel je tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën uit.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome.

Bron 
  • TNO