EU: 'Nederlandse en Deense komkommers toch nog verdacht'

Getty Images

BRUSSEL - De Europese Commissie blijft volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke besmettingshaard is van de EHEC-bacterie. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU gaf maandag het jongste overzicht over de situatie in Europa, waarbij ze het had over komkommers uit Nederland en/of Denemarken, naast de verdachte partijenkomkommers uit Spanje.

De Europese Commissie sprak vorige week ook al van een mogelijke besmettingsbron in Nederland. De commissie zei zich te baseren op informatie uit Duitsland. De Nieuwe Voedsel en WarenAutoriteit meldde toen dat bij het verdachte Nederlandse bedrijf géén komkommers uit Spanje waren gevonden. Het Productschap Tuinbouw uitte daarop de hoop dat alle geruchten de kop in zijn gedrukt.

Geen algemeen verbod
Het is volgens de Europese Commissie nog niet duidelijk of de besmetting heeft plaatsgevonden bij de productie van de komkommers of tijdens het transport. Het hele traject wordt onderzocht. Brussel ziet geen reden om een algemeen verbod op het vervoer van Spaanse groenten in te stellen.

Monsters
Bij alle komkommertelers die zijn aangesloten bij verkooporganisatie Kompany zijn monsters genomen om de komkommers te controleren op besmetting met de EHEC-bacterie. Dat heeft Kompany bekendgemaakt.

De uitslag van deze analyses wordt dinsdagochtend verwacht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Duits instituut. Volgens een woordvoerder van Kompany zijn er bij 65 telers in Oost-Brabant en Noord-Limburg monsters afgenomen.

Risicoanalyses
Bij alle bedrijven die zijn aangesloten bij Kompany worden hygiëne- en risicoanalyses uitgevoerd conform de officiële hygiënecode, die is opgesteld door het Productschap Tuinbouw. De telers maken verder geen gebruik van organische- of dierlijke meststoffen. Op naleving van de regels vinden tweejaarlijkse en steekproefsgewijze controles plaats.

Verkooporganisatie Kompany is een samenwerkingsverband van komkommertelers die lid zijn van de coöperaties Komosa, BGB, Zon Fruit & Vegetables en Sun Quality.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Reuters
  • Telegraaf