Het knuffelhormoon oxytocine verandert de hersenactiviteit bij kinderen met autisme en maakt ze socialer. Tot die conclusie komen onderzoekers van onder andere de Yale University.
Ze beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het Proceedings of the National Academy of Science. Oxytocine als behandeling voor autisme staat nog in zijn kinderschoenen, maar de resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend.
Onderzoek
Voor het onderzoek kregen 17 kinderen tussen de 8 en 16 jaar twee neussprays. Een placebo en eentje met oxytocine. Na het sprayen werd de hersenactiviteit bekeken terwijl de kinderen fot's te zien kregen van mensen (sociaal) en auto's (niet sociaal). De delen van de hersenen die normaal gesproken in verband staan met sociale situaties waren actiever als de kinderen oxytocine hadden gekregen.
"We zijn heel erg enthousiast over de resultaten. Alle 17 kinderen lieten dit effect zien, maar de mate van effect verschilde wel", aldus onderzoeker Kevin Pelphrey. "Rondom oxytocine zijn nog steeds veel onduidelijkheden, maar ons onderzoek suggereert dat het de sociale hersenfuncties vergroot en de niet-sociale functies vermindert. Hierdoor kunnen kinderen zich beter focussen op sociaal relevante informatie."
Vervolg
Grotere vervolgonderzoeken moeten uitwijzen van de bijwerkingen en voordelen zijn bij kinderen met autisme. Ook moet nog blijken in welke situaties het eventueel gunstig is om oxytocine te gebruiken. Pelphrey benadrukt dat ouders hun kinderen niet zomaar oxytocine moeten geven. "Misschien heeft het geen effect, maar het kan ook schade aanbrengen."
- BBC