Bij concentratie moeten hersengebieden samenwerken

Getty Images

NIJMEGEN - Om goed te functioneren moet je je kunnen concentreren op wat je aan het doen bent, maar ook je aandacht daarvan losmaken indien nodig. Uit onderzoek van Martine van Schouwenburg van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat twee hersengebieden moeten samenwerken om een optimale balans tussen deze twee functies te bewaren.

Van Schouwenburg bekeek de wittestofbanen: vezelbundels die neuronen (grijze stof) met elkaar verbinden. Deze wittestofbanen verzorgen de communicatie tussen verschillende hersengebieden.

​Verbindingen
Eerder onderzoek toonde aan dat de prefrontale cortex belangrijk is voor het focussen van de aandacht, terwijl de basale ganglia vooral van belang zijn voor het verschuiven van de aandacht. Het huidige onderzoek laat zien dat deze hersengebieden nauw samenwerken tijdens een taak die een goede balans vereist tussen aandacht focussen en aandacht verschuiven.

Mensen met een sterke anatomische verbinding tussen de prefrontale cortex en de basale ganglia blijken beter in dergelijke taken dan mensen met een zwakke verbinding. Een sterke verbinding maakt het dus gemakkelijker om te focussen en om de focus te verschuiven.

​Dopamine
Ook blijkt de verbinding tussen de gebieden de werking van dopaminerge medicatie te voorspellen. Bij mensen met zwakke wittestofverbindingen verhoogt dopamine de activiteit van de basale ganglia. Bij mensen met sterke verbindingen verlaagt dopamine juist de activiteit van de basale ganglia.

Dit is van belang omdat een dopaminetekort voor problemen zorgt, maar een teveel aan dopamine ook. Bij overdosering van dopaminerge medicatie kunnen bijwerkingen ontstaan zoals verslaving of hyperseksualiteit.

​ADHD
De onderzoeksresultaten zijn relevant voor psychiatrische stoornissen geassocieerd met aandachtsproblemen, zoals ADHD. De effecten van dopaminerge medicatie bij deze patiënten zouden in de toekomst eventueel voorspeld kunnen worden met behulp van een scan van de wittestofverbindingen tussen de prefrontale cortex en basale ganglia.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen