BAARN - Stress en depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap hebben nog jarenlang een negatieve invloed op de gezondheid van het ongeboren kind, zo toont een Britse studie. Het risico op een chronische aandoening bij het kind blijkt zelfs tot vijf maal hoger.
Britse wetenschappers van het psychiatrisch instituut van Kings College in Londen volgden een groep aanstaande moeders gedurende enkele jaren. Stresvolle momenten tijdens de zwangerschap bleken de kans dat het ongeboren kind in de eerste vier levensjaren gezondheidsklachten kreeg flink te vergroten. Bij hoge stresspieken, bleek de kans op een chronische aandoening zelfs tot vijf maal groter.
Overlijdens en werkloosheid
Het onderzoek werd gedaan onder ruim 150 aanstaande moeders. Vroeg in hun zwangerschap werd hen gevraagd naar stressvolle en emotionele gebeurtenissen in hun leven. Hierbij werd onder andere gekeken naar overlijden van dierbaren, scheidingen, plotselinge werkloosheid of een moeilijke zwangerschap. Een paar weken voor de bevalling werden hen dezelfde vragen nogmaals voorgelegd.
Vier jaar later zochten de wetenschappers de vrouwen weer op en vroegen hen naar de algemene gezondheid van hun kinderen, doktersbezoeken met de kleine en eventuele ziekenhuisopnames.
Astma
Dit bracht een duidelijk verband tussen zwangerschapsstress en de gezondheid van de kinderen aan het licht. Stressvolle gebeurtenissen vroeg in de zwangerschap konden gelinkt worden aan astma en infecties van buik en darmen. Post-zwangerschapsproblemen bleken geen aantoonbare invloed op de gezondheid van het kind te hebben.
Researcher Jasmin Wertz: "Deze studie wijst erop dat zwangerschapsstress doorwerkt op de baarmoeder en een serieuze invloed op het gestel van het ongeboren kind uitoefent, waardoor deze op latere leeftijd vatbaarder is voor allerlei aandoeningen. Wij zien de veranderde hormoonhuishouding van de aanstaande moeders in combinatie met stressfactoren, depressieve gevoelens en wellicht ook veranderingen in haar immuunsysteem als mogelijke oorzaak."
Geen roze wolk
De studie toonde in veel gevallen ook depressieve gevoelens bij gestreste aanstaande moeders. Hoofdonderzoeker Carmine Pariante benadrukt dat de omgeving een grote rol kan spelen in het onderdrukken hiervan: "Iedereen verwacht dat je dankzij je zwangerschap op een grote roze wolk zit. Voldoende steun van familie en vrienden is daarom zeer belangrijk voor hen. Ook antidepressiva kunnen helpen."
Antidepressiva
Pariante benadrukt verder dat doktoren het voorschrijven van antidepressiva aan zwangeren meestal proberen te mijden, maar dat in zijn opinie de latere gezondheidsvoordelen voor het ongeboren kind de kans op bijwerkingen van deze geneesmiddelen teniet doen.
Eerder onderzoek toonde al aan dat zwangerschapsstress een negatieve invloed heeft op het IQ van de ongeboren baby en de kans op ADHD, en emotionele problemen vergroot.
Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van the British Association for Psychopharmacology’s.
- Daily Mail
- Telegraph.co.uk