Tweelingbroertje zorgt voor grotere hersenen

Getty Images

UTRECHT - Kinderen die de baarmoeder hebben gedeeld met een broertje blijken op 9-jarige leeftijd een groter hersenvolume te hebben dan kinderen die de baarmoeder deelden met een zusje.

Dat schrijft neuropsycholoog dr. Jiska Peper samen met collega's van het UMC Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift European Journal of Endocrinology.

Hersenen
De onderzoekster bestudeerde via MRI de hersenen van 119 kinderen van ongeveer 9 jaar oud afkomstig uit twee-eiige tweelingen. De kinderen waren onder te verdelen in vier groepen: jongens met een broertje, jongens met een zusje, meisjes met een broertje en meisjes met een zusje.

Hersenvolume
Jongens met een broertje blijken het grootste hersenvolume te hebben. Het is 2,5 procent groter dan bij jongens met een zusje. Na jongens met een broertje volgen in aflopende volgorde jongens met een zusje, meisjes met een broertje en meisjes met een zusje.

Testosteron
Volgens de onderzoekers is het resultaat te verklaren door een hogere blootstelling aan het mannelijk hormoon testosteron voor de geboorte. Jongens met een broertje worden blootgesteld aan de hoogste testosteronspiegels in de baarmoeder.

De grotere hersenen bij kinderen met een broertje zijn niet te verklaren door verschillen in intelligentie, lichaamslengte en hormoonspiegels. Deze factoren waren bij alle kinderen vergelijkbaar.

Volwassen
Op volwassen leeftijd is er geen verschil meer in hersenvolume. De onderzoekster onderzocht ook een groep tweelingen van 30 en daar vond ze geen enkel effect. Waarschijnlijk zorgt blootstelling aan hormonen tijdens de puberteit ervoor dat het verschil verdwijnt.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht