Zwangere vrouwen zouden meer moeten bewegen. Drie keer per week 20 minuten sporten tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de hersenontwikkeling van een ongeboren baby.
Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Montreal en het CHU Sainte-Justine kinderziekenhuis. "Ons onderzoek laat zien dat bewegen tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van het kind vergroot", legt onderzoeker Dave Ellemberg uit. "Uit onderzoek bij dieren bleek dit al vaker, maar het is voor het eerst dat we dit ook bij mensen zien."
Gezond bewegen
Ellemberg hoopt dat de resultaten van de studie vrouwen aanmoedigen tot gezond gedrag tijdens de zwangerschap. "Bewegen is slechts iets simpels, maar kan wel een groot verschil maken voor de toekomst van een kind.
Tot voor kort kregen zwangere vrouwen vaak het advies om rustig aan te doen, maar dat is niet meer het geval. "Een zittende leefstijl vergroot de kans op complicaties, terwijl voldoende beweging ervoor zorgt dat de zwangerschap prettiger verloopt, kinderen minder vaak overgewicht hebben en vrouwen sneller herstellen van de zwangerschap", aldus Daniel Curnier. Omdat bewegen ook goed is voor de hersenen van een volwassenen, wilden Curnier en Ellemberg kijken of dit ook voor het ongeboren kind gold.
Onderzoek
Voor de studie kregen vrouwen aan het begin van het tweede trimester het advies om te gaan bewegen of juist niet. De bewegende vrouwen sporten minstens drie keer per week gedurende 20 minuten met een gematigde intensiteit. Vervolgens werd 8 tot 12 dagen na de geboorte bij de baby's de hersenactiviteit gemeten. De pasgeborenen van de actieve moeders hadden een meer ontwikkelde hersenactiviteit.
Het onderzoek is gepresenteerd op het Neuroscience 2013 congres in San Diego. In een vervolgstudie kijken de wetenschappers nu naar de verschillen tussen de kinderen op 1-jarige leeftijd.
- Science Daily