Geen roofvissen, wel zalm en sardines
Zwangere vrouwen kunnen beter helemaal geen roofvissen eten, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, marlijn en tonijn. Vis uit blik is ook niet veilig om te eten. Daarnaast wordt kaas van rauwe melk afgeraden. Zo luiden de nieuwe adviezen voor zwangere vrouwen van het Voedingscentrum in zijn aangepaste voedingsadvies.
Een opvallende verandering is de vis uit blik. Volgens het Voedingscentrum werd eerder gedacht dat er minder kwik in tonijn uit blik zat dan in verse tonijn. Het RIVM en het RIKILT hebben echter aangegeven dat hierin geen verschil zit. Daarnaast heeft de NVWA aangegeven dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. 'Ons advies is daarom zowel harde als zachte kaas van rauwe melk te mijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten.'
Zalm en sardines
Roofvissen stonden al eerder in de lijst van vissoorten die zwangere vrouwen beter niet kunnen eten. 'Een paar weken geleden heeft de RIVM een nieuwe rapport uitgebracht met deze nieuwe inzichten', aldus voedingsexpert Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om wel één keer in de week vis te eten. 'Zalm en sardines kun je wel eten. Dat zijn vissoorten met gezonde vetten.'
Er is een lange lijst van producten die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap, zoals lever, rauw vlees, rauwe eieren, taugé, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren en paté. 'Je wilt in die korte periode geen risico nemen.' Dat geldt ook voor het verhitten van rauwe producten zoals kazen of ei. 'Je hoeft niet meteen in paniek te raken als je het een keer hebt binnengekregen als je zwanger bent', aldus Schutte. 'Maar het is beter om de listeriabacterie geen kans te geven door de koelkast op 4 graden Celcius in te stellen en maaltijden goed te verwarmen.'
Bekijk de volledige lijst van adviezen op de website van het Voedingscentrum.
- ad.nl