BAARN - Stadsmensen hebben een gestresster brein dan plattelandsbewoners. Deze bevinding is ook een mogelijke verklaring voor het feit dat inwoners van de stad zoveel vaker last hebben van schizofrenie, angststoornissen en depressies.
Tot die conclusie komen Duitse onderzoekers in het vakblad Nature. De wetenschappers bekeken de hersenscans van tientallen vrijwilligers die een stressvolle rekenopdracht deden. De emotiegebieden van stedelingen bleken daarop heftiger te reageren dan die van plattelandsmensen. Hoe langer een proefpersoon in de stad had gewoond en hoe groter de stad waarin hij woonde, des te groter het effect.
Geesteszieken
Dat stedelingen meer risico lopen op psychische aandoeningen was al langer bekend. Zo hebben stadsmensen een tweemaal zo grote kans op schizofrenie en ruim 20 procent meer kans op angststoornissen. Onduidelijk was echter hoe dat komt.
Boosdoener
Volgens de Duitse onderzoekers zijn de vele inwoners van een stad wellicht de boosdoeners. Stadsbewoners zouden daardoor gestresst raken, bijvoorbeeld doordat ze ontheemd raken of juist bekneld in lastige spelletjes tussen groepen mensen. Met als gevolg de gestresste hersenstructuren die de Duitse wetenschappers op de hersenscans zagen.
Vervolgonderzoek
De resultaten moeten nog wel door andere wetenschappers worden bevestigd, benadrukt de Maastrichtse psychiater Jim van Os, die het Duitse onderzoek mede coördineert. 'Maar epidemiologisch is dit erg interessant. We weten nog weinig over de biologische mechanismen die bepalen waarom de een wel, en de ander geen aandoening krijgt.'
Momenteel woont iets meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot bijna 70 procent in 2050.