Acute stress maakt alert

Getty Images

Stress wordt als iets negatiefs gezien en langdurige stress is inderdaad niet gezond. Bepaalde vormen van acute stress hebben echter wel een positief effect: het maakt je alert en zorgt dat je beter functioneert.

Onderzoekers van de University of California, Berkeley vonden bij ratten dat korte stressvolle gebeurtenissen ervoor zorgen dat stamcellen in de hersenen zich vermenigvuldigen. Deze nieuwe zenuwcellen zijn twee weken later volgroeid en verbeterden de mentale prestatie van de ratten.

Geheugen
Chronische stress gaat gepaard met verhoogde levels van stresshormonen, die de productie van nieuwe neuronen in de hippocampus onderdrukken. Dit heeft een beperkend effect op het geheugen. Daarbij zorgen de grote hoeveelheden stresshormoon er ook voor dat je meer kans hebt op overgewicht, hart- en vaatziekten en depressie.

Ratten die tijdelijk stress ervaarden, presteerden twee weken na de stressvolle gebeurtenis beter op een geheugentest. Twee dagen na de stress deden ze dit niet. Doordat in een natuurlijke omgeving acute stress regelmatig voorkomt, blijven de ratten alert. Dat bevestigt de gedachtegang dat stresshormonen een dier helpen zich aan te passen en te onthouden waar een stressvolle gebeurtenis heeft plaatsgevonden, zodat hij daar in de toekomst rekening mee kan houden.

Alert
"Ik denk dat onderbroken stress de hersenen alert houdt", legt onderzoeker Daniela Kaufer uit. "En je presteert beter als je alert bent." De onderzoekers benadrukken dat acute stress niet altijd onschuldig is. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wanneer een stressreactie goed en slecht is.

Het onderzoek is online gepubliceerd in het tijdschrift eLife.

Bron 
  • Science Daily