Pepermuntolie heeft positief effect op PDS

Getty Images

Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten.

"Hoewel pepermuntolie positieve effecten heeft, is het geen wondermiddel", nuanceert mdl-arts dr. Daniel Keszthelyi.

Zo'n 10 tot 15 procent van de bevolking heeft er last van: het prikkelbare darmsyndroom. De aandoening kenmerkt zich met name door buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon. Daarnaast heeft PDS ook een maatschappelijke impact. Denk aan ziekteverzuim, verminderde productiviteit en soms psychische klachten zoals angst of somberheid.

Er zijn al langer aanwijzingen dat pepermuntolie verlichtend kan werken, maar tot op heden was dat niet goed onderzocht.

Positief effect

Voor het onderzoek werden in totaal 190 patiënten met PDS verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg acht weken lang drie maal daags een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm. Een andere groep een andere capsule, waarvan de olie werd afgegeven in de dikke darm en de laatste groep kreeg een placebo. De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van het placebo. Er werd minder buikpijn en fysiek ongemak gerapporteerd. Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten lager. De alternatieve capsule, waarbij de pepermuntolie wordt afgegeven in de dikke darm, bleek geen meerwaarde te hebben.

Laagdrempelig

Ondanks de positieve resultaten behalen de pepermuntoliecapsules bij PDS echter niet de meest strikte normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het European Medicines Agency (EMA) waar geneesmiddelen voor PDS aan moeten voldoen. "Daarvoor was de onderzoeksgroep vermoedelijk te klein", zegt Keszthelyi.

"Patiënten moeten dan ook niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS. Ons onderzoek laat echter zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig." Hoewel pepermuntolie weinig bijwerkingen kent, is het is altijd aan te bevelen om eerst te overleggen met de behandelend arts, alvorens het middel in te nemen.  

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Podcast prikkelbare darmsyndroom

Meer over het prikkelbare darmsyndroom kun je horen in onze podcast met Ben Witteman. Hij is maag-darm-leverarts en gespecialiseerd in het prikkelbare darmsyndroom. Hij vertelt in onderstaande podcast wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.

Auteur 
Bron 
  • Maastricht UMC+