Vanaf deze maand is de Nederlandse Donor Feces Bank gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze fecestransplantatiebank, oftewel ‘poepbank’, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties. Mensen met bepaalde darmaandoeningen krijgen namelijk ontlasting van een donor met gezonde darmflora.
De darminfectie Clostridium difficile komt relatief vaak voor, namelijk bij ongeveer 3000 patiënten per jaar in ziekenhuizen. De infectie ontstaat meestal na een behandeling met antibiotica. Soms zorgt deze voor weinig klachten, in andere gevallen levert een infectie meer problemen op. Bij ongeveer 5 procent van de patiënten komt een infectie regelmatig terug. Voor deze laatste groep is een fecestransplantatie de enige effectieve behandeling.
Fecestransplantatie
Fecestransplantaties vinden op dit moment drie tot vier keer per maand plaats in Nederland. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt. Ed Kuijper van de afdeling Medische Microbiologie: "De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen."
Veilig en toegankelijk
De NDFB maakt behandeling met donorfeces makkelijker toegankelijk voor artsen en ziekenhuizen in het hele land. De ‘poepbank’ zorgt ervoor dat de ontlasting volgens de richtlijnen gescreend en geregistreerd wordt en verzorgt het transport door heel Nederland.
Donoren gezocht
De fecestransplantatiebank zoekt nog donoren die ontlasting willen afstaan voor de behandeling van patiënten. Voorwaarden zijn dat zij in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. Kuijper: "Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening."
- LUMC