WAGENINGEN - Mensen die kampen met overgewicht, hebben mogelijk andere darmbacteriën dan een slanke mensen. Dat stelt Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie aan Wageningen University.
Mensen hebben onnoemelijk veel bacteriën in het lichaam. De bacteriën die in de maag en de darm zitten verwerken het voedsel. De samenstelling van die bacteriën verschilt per mens, aldus De Vos.
Wetenschappers hebben nu aanwijzigen gevonden dat de bacteriesamenstelling in het lichaam van invloed is op onder meer ziekten en zwaarlijvigheid.
Omdat er zoveel bacteriën in het lichaam zitten, is het bestuderen van de bacteriehuishouding zeer complex. Veruit de meeste bacteriën zijn dan ook genetisch nog niet in kaart gebracht.
Maar volgens De Vos zijn de wetenschappers goed op weg en wordt het in de toekomst mogelijk om die bacteriën te analyseren, zodat een model gemaakt kan worden van de darmbacteriegemeenschappen.
Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat mensen een persoonlijk voedingsadvies kunnen krijgen, gebaseerd op de bacteriën in de darmen. Ook zou er voor hardnekkige obesitaspatiënten een bacteriebehandeling kunnen komen. Via een transplantatie worden dan 'slanke bacteriën' in de darm gebracht.
Onderzoek van De Vos met het Amsterdams Medisch Centrum heeft laten zien dat zo’n bacterietransplantatie bij mensen met aanleg voor obesitas een gezond effect heeft.
- Wageningen University