4 op de 10 buikpatiënten weleens geweigerd bij toilet

Getty Images

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. De meesten hebben wel eens tevergeefs gezocht naar een openbaar toilet en 4 op de 10 zijn wel eens geweigerd bij een wc, bijvoorbeeld in een winkel. Dat blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten met maag-, darm- of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe groot het probleem is voor de 2 miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Slechts 1 op de 6 vindt een toilet binnen die tijd. 83 procent heeft wel eens tevergeefs gezocht naar een openbaar toilet.

Bovendien worden 4 op de 10 patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet. Vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. 4 procent wordt wel eens geweigerd bij overheidsgebouwen. 

Landelijke norm

De Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenverenigingen pleiten voor een landelijke norm. Bernique Tool: "Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoegankelijk, schoon en met een prullenbakje. Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes daadwerkelijk binnen 5 minuten een toilet. Dat moet en kan anders."

De MLDS en patiëntenverenigingen maken zich sterk om in gesprek te gaan met overheden en ondernemers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Tool: "Onze droom is dat dit probleem binnen 5 jaar is opgelost. Dat we dan in Nederland kunnen zeggen dat we het goed hebben geregeld. We zijn ervan overtuigd dat dit niet alleen buikpatiënten en mensen met incontinentie helpt, maar ook (zwangere) vrouwen, rolstoelgebruikers, diabetici, ouderen, kinderen, toeristen en dagjesmensen! Landen om ons heen, zoals Duitsland en België, maar ook verder weg kunnen ter inspiratie en als voorbeeld dienen. Ik weet zeker dat we hier half Nederland blij mee maken."

Hoge Nood app

In 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenorganisaties CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS het initiatief 'waarkaniknaardewc.nl'. Een platform waar bezoekers ervaringsverhalen kunnen delen en de steunbetuiging kunnen tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken. Sinds het platform in de lucht is hebben ruim 20.000 mensen dat gedaan, maar dat is nog niet genoeg. Het platform werkt nauw samen met de Hoge Nood app, waar overheden en ondernemers hun toiletruimte kunnen aanmelden.

Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting