Een dutje doen, zorgt ervoor dat informatie beter in het geheugen wordt opgeslagen. Dat geldt althans voor baby’s, zo blijkt uit onderzoek van de University of Sheffield.
De onderzoekers leerden 216 baby’s van 6 tot 12 maanden oud 3 nieuwe taken waarbij ze speelden met handpoppen. Vervolgens ging de ene helft binnen vier uur slapen. De andere helft mocht niet slapen of deed hooguit een dutje van maximaal 30 minuten.
Taken onthouden
De volgende dag werden de baby’s aangemoedigd om de taken van de dag ervoor te herhalen. Baby’s die geslapen hadden, konden gemiddeld anderhalve taak herhalen. Baby’s die niet of nauwelijks geslapen hadden, kregen dat niet voor elkaar. Zij konden zich er niets van herinneren.
"Degenen die na het leren slapen, leren goed. Degenen die helemaal niet slapen, leren niets", zegt Jane Herbert van de University of Sheffield.
Belang voorlezen
De onderzoekers suggereren dat je het beste tijdstip om iets te leren mogelijk vlak voor bedtijd is. Ze benadrukken dan ook het belang van (voor)lezen voor het slapen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.
- BBC