Nederlanders geven seksleven een magere zes

Getty Images

BAARN - Nederlanders zijn niet erg tevreden in bed: ze geven hun seksleven gemiddeld een krappe voldoende. 'Vaker seks hebben' staat bovenaan hun wensenlijstje.

Seks is fijner dan lezen of een goed gesprek, we doen 'het' gemiddeld twee keer per week en bijna alle mannen willen een grotere penis... Toch?

Hoe ziet ons seksleven er werkelijk uit? Om dat te achterhalen liet Psychologie Magazine vijfhonderd mensen tussen 18 en 69 jaar een vragenlijst op internet invullen. De vijfhonderd zijn representatief voor alle Nederlanders: jong en oud, met en zonder relatie, homo- en heteroseksueel, hoger en lager opgeleid.

Vooral hij wil vaker
Hoe staat het met ons seksleven? Om maar met de deur in huis te vallen: tamelijk belabberd. Als Nederlanders hun seksleven een rapportcijfer moeten geven, krijgt dat gemiddeld een heel magere voldoende: een 5,9!
Dat komt aan de ene kant doordat singles – een kwart van de Nederlanders - gemiddeld maar een 4,6 geven. Zonder (vaste) sekspartner is er toch minder te beleven in bed. Maar ook de mensen met een relatie geven gemiddeld maar iets meer dan een voldoende: een 6,4.

Schrikken
Dat is even schrikken; ook voor psycholoog en seksuoloog Ellen Laan, die voor het AMC en de UvA onderzoek doet naar seks en mensen met seksuele problemen begeleidt.

Waar komt die ontevredenheid vandaan? We willen vooral meer seks, zo blijkt: ruim een derde van de Nederlanders, 36 procent, zegt dat zijn seksleven beter zou zijn als hij of zij vaker de liefde zou bedrijven. Van de mannen geeft 39 procent dat aan, van de vrouwen is dat 33 procent. En dat ligt niet alleen aan de singles, van wie 43 procent vaker zou willen: ook van de mensen met een vaste partner wil 34 procent vaker vrijen. 'Bij de singles zijn het mannen en vrouwen, maar in een relatie zijn het vooral mannen die vaker willen vrijen,' weet Ellen Laan. Dat blijkt ook uit het onderzoek: 42 procent van de mannen zou willen dat zijn partner vaker zin had – terwijl maar 16 procent van de vrouwen dat zegt.

Hoe vaak doen we 'het'?
Hoe veel – of hoe weinig – doen we 'het' dan? Het gemiddelde van twee keer per week blijkt een fabeltje. Het blijkt dat we gemiddeld één keer per week seks hebben – mensen met een vaste relatie gemiddeld 1,3 keer.

Ook hier blijkt het verschil tussen wens en werkelijkheid: meer dan de helft van de Nederlanders, 52 procent, zou het liefst meerdere keren per week seks willen, terwijl maar iets meer dan een kwart, 27 procent, zegt dat ook werkelijk te doen. En voor wie denkt dat echt iedereen 'het' doet behalve zijzelf: een op de vijf mensen heeft het afgelopen half jaar helemaal geen seks gehad met een partner, en van de mensen met een relatie is dat een op de twintig.

Hoge verwachtingen
Seksonderzoeker Ellen Laan denkt dat ons lage rapportcijfer misschien voortkomt uit hoge verwachtingen: "Veel mensen denken dat ze minder vaak, of minder spectaculaire, seks hebben dan anderen en dat er daarom iets mis met hen is. Dat gemiddelde van een keer per week kan daarom een opluchting zijn: hé, ik 'hoef' geen twee keer om normaal te zijn! Maar het brengt ook weer het gevaar met zich mee dat we een nieuwe norm krijgen: één keer per week."

Naarmate stellen langer bij elkaar zijn, vrijen ze minder vaak en neemt de tevredenheid met hun seksleven ook af. Stellen die minder dan vijf jaar samen zijn doen het gemiddeld 1,7 keer per week en geven hun liefdesleven een 7. Maar het scheelt niet heel veel: mensen met een relatie van dertig jaar of langer vrijen gemiddeld nog steeds één keer in de week, en geven hun seksleven gemiddeld een 5,9. Voor wie vreest dat hij na de zestig de seks vaarwel kan zeggen: van de zestigers doet 78 procent 'het' nog steeds.

Te moe om te vrijen
Een chronisch sekstekort lijkt niet de enige reden voor onze magere voldoende. Wat scheelt er nog meer? 'Moe!' verzucht een kwart van de Nederlanders. Vooral vrouwen (30 procent) en dertigers (44 procent) geven aan dat hun seksleven zou opknappen als ze minder vaak moe zouden zijn. Je over je vermoeidheid heen zetten heeft geen zin. "wie moe is moet slapen," vindt Ellen Laan. "Maar als je vaak te moe bent om te vrijen, betekent dat wel dat je andere dingen prioriteit geeft boven seks."

De Psychologie Magazine met het complete onderzoek ligt 18 augustus in de winkel.

Auteur 
Bron 
  • Psychologie Magazine