BAARN - Een nieuwe stam van de bacterie, die de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe veroorzaakt, is resistent voor antibiotica. De bacterie heeft zich zo weten te muteren, dat behandeling met bepaalde antibiotica geen effect meer heeft.
Dit meldden Zweedse wetenschappers van het Swedisch Reference Laboratory op een conferentie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) in Canada. De nieuwe bacteriestam is resistent voor cefalosporine. Dit antibioticum wordt gebruikt voor veel verschillende bacteriële infecties.
Resistentie
Volgens onderzoeker Magnus Unema is deze ontdekking alarmerend, maar ook voorspelbaar. "Al sinds de jaren 40 vormen antibiotica de standaardbehandeling bij gonorroe. Aangezien de bacterie zich al eerder op indrukwekkende wijze heeft verweerd tegen medicijnen, konden we hierop wachten."
Het is nog onduidelijk hoe wijdverbreid de resistente bacterie is. De ervaring leert echter dat resistente bacteriën zich snel weten te verspreiden, tenzij er een nieuw medicijn of effectief behandelprogramma wordt ontwikkeld.
Veilig vrijen
Preventie wordt in ieder geval steeds belangrijker, aangezien behandeling moeilijker wordt. In het geval van gonorroe, en andere soa's, is veilig vrijen dus cruciaal.
Gonorroe
Gonorroe is een van de meest voorkomende soa's, die beter bekend is als druiper. De ziekte openbaart zich niet altijd door middel van symptomen, maar kan onbehandeld tot onvruchtbaarheid leiden.
In 2010 werden in de Nederlandse soa-centra ruim 2800 mensen gediagnosticeerd met gonorroe. Een resistente stam was tot dit jaar nog niet aangetroffen in Nederland, aldus het RIVM.
- Nu.nl
- BBC