GGD past testbeleid chlamydia aan

Kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia blijkt zeer klein

chlamydia
Getty Images

Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid voor de soa chlamydia bij de GGD aangepast. Dat gebeurt op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Recent onderzoek laat zien dat een chlamydia-infectie een hele kleine kans op verminderde vruchtbaarheid met zich meebrengt. De soa gaat meestal vanzelf weg zonder schadelijke gevolgen, en het testen en behandelen van chlamydia-infecties zonder symptomen draagt niet effectief bij aan de gezondheid.

 Het nieuwe beleid houdt in dat er bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD (soa-poli's) vanaf januari 2025 niet meer standaard op chlamydia getest wordt bij mensen zonder klachten. Het nieuwe beleid voorkomt overbehandeling en draagt bij aan het tegengaan van antibioticaresistentie.  

"Dat de GGD'en stoppen met testen op chlamydia als er geen symptomen zijn, is heel goed nieuws. Bij Soa Aids Nederland vinden we het belangrijk om iedereen goed te informeren en de laatste wetenschappelijke inzichten te volgen. Veel mensen zijn jarenlang bang geweest voor de negatieve gevolgen van deze soa. Deze nieuwe inzichten laten dus ook zien dat die angst voor een groot deel ongegrond is. Het is belangrijk om mensen niet onnodig bang te maken," aldus Hanna Bos, arts Maatschappij & Gezondheid bij Soa Aids Nederland.  

Kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia kleiner dan gedacht 

Chlamydia werd lange tijd beschouwd als een belangrijke veroorzaker van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Om die reden was er bij deze soa een grote focus op preventie, diagnose en behandeling. Chlamydia wordt nu nog standaard behandeld met antibiotica, ook als de persoon in kwestie geen klachten heeft. Bewijs dat dit een effectieve aanpak is, ontbreekt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste chlamydia-infecties vanzelf verdwijnen, zonder blijvende negatieve gevolgen voor de gezondheid en vruchtbaarheid. Testen en behandelen van infecties zonder symptomen draagt daarom niet bij aan de gezondheid. Onnodig antibioticagebruik heeft bovendien een negatieve invloed op de resistentie van bacteriën.  

Voorkomen is beter dan genezen

 Ondanks deze nieuwe inzichten en het nieuwe beeld van chlamydia, blijft het van groot belang om soa's te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat mensen condooms blijven gebruiken en zich op soa’s blijven testen. Soa Aids Nederland roept de overheid dan ook op om te investeren in een landelijke publiekscampagne over seksuele gezondheid. Publiekscampagnes, zoals de eerdere 'Vrij Veilig'-campagnes, speelden een belangrijke rol in het verhogen van condoomgebruik en bewustzijn over seks. Sinds het stoppen van de financiering voor de deze campagnes in 2011 is het condoomgebruik onder jongeren gestaag afgenomen en is het aantal diagnoses van soa's toegenomen.  

Het nieuwe testbeleid in het kort 

  • Vanaf januari 2025 wordt het testbeleid voor de soa chlamydia bij de GGD aangepast. Er wordt dan meestal niet meer getest op chlamydia als er geen klachten zijn 
  • Enkele Centra Seksuele Gezondheidszorg (CSG’s) van GGD’en zullen mogelijk al eerder met dit nieuwe beleid starten in de vorm van pilots  
  • Dit nieuwe beleid zal begin 2025 bij alle CSG’s zijn doorgevoerd 
  • Het nieuwe testbeleid volgt uit wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat de kans op complicaties zoals verminderde vruchtbaarheid minimaal is als er geen klachten zijn, dat de soa meestal vanzelf weggaat zonder schadelijke gevolgen en het testen en behandelen van chlamydia-infecties zonder symptomen niet effectief bijdraagt aan de gezondheid. 


     

Auteur