Kans om Nederland naar 0 nieuwe infecties te krijgen door gratis hiv-test
De corona-lockdown heeft voor veel Nederlanders geleid tot twee maanden geen of minder seks, en daarmee minder risico’s op soa’s en hiv. Volgens Aidsfonds - Soa Aids Nederland ligt daarom er nu een unieke eenmalige kans om hiv-infecties aanzienlijk te verminderen in Nederland. De organisatie roept homo-, bimannen en transgender personen op zich nú op hiv te laten testen. Dat kan met een gratis thuistest die vanaf vandaag beschikbaar is.
Aidsfonds - Soa Aids Nederland wil de coronacrisis benutten om het aantal nieuwe hiv-infecties snel nog een slag toe te brengen. De organisatie roept homo-, bimannen en transgender personen op zich nu op hiv te laten testen, of ze nu wel of niet overwegen om weer seksueel actief te worden. De actie NUffTESTEN, die vandaag start, biedt kosteloze hiv-testen aan, die je thuis kunt doen. Deze gerichte actie kan Nederland sneller naar 0 nieuwe hiv-infecties brengen. Vorig jaar waren er nog 660 nieuwe hiv-diagnoses.
Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland: "We weten dat Nederland het eerste land te wereld kan worden met nul nieuwe hiv-infecties. De coronacrisis heeft de hiv-bestrijding afgeremd maar biedt nu ook nog een unieke kans. Een kans die we moeten pakken om hiv nog een slag toe te brengen. Dus NUffTESTEN op hiv. Te veel mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben. Ze missen daardoor de kans op een lang en gezond leven. Bovendien zorgt behandeling van hiv ervoor dat het virus niet langer kan worden overgedragen."
Hiv-overdracht door acute infectie verminderd
In Nederland concentreert hiv zich onder mannen die seks hebben met mannen. Onderzoek laat zien dat 70 procent van de hiv-overdracht onder hen plaatsvindt in de acute fase van een hiv-infectie. De eerste weken na infectie is er veel hiv in het lichaam, vaak als mensen zelf nog niet weten dat ze hiv hebben. Door de corona-lockdown met minder seks is het waarschijnlijk dat er minder hiv is overgedragen in de acute fase van een hiv-infectie.
Hét ideale moment voor een hiv-test
Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt of niet. Die 'vensterperiode' is door de lockdown voorbij. Laat je je nu testen en was het laatste risicovol contact vóór of aan het begin van de lockdown, dan ben je 100 procent zeker van het resultaat. Is de test positief dan kan de behandeling onmiddellijk starten, zo blijf je gezond en het voorkomt verdere verspreiding van hiv. Is de test negatief dan kan je jezelf beschermen met een condoom of met de hiv-preventiepil PrEP.
Gratis hiv-test
Om testen extra toegankelijk te maken, biedt Aidsfonds - Soa Aids Nederland tijdelijk toegang tot kosteloze betrouwbare hiv-thuistesten. Zo wordt voorkomen dat de GGD's, die het nu druk hebben met corona, worden overbelast. Via de online actiepagina kun je de test aanvragen. De hiv-thuistest die je toegestuurd krijgt is een betrouwbare thuistest. Aidsfonds neemt de kosten van de test voor haar rekening. De verzendkosten betaal je wel zelf.
LET OP: de sneltesten zijn tijdelijk niet leverbaar, kies voor een laboratoriumtest, met actiecode #nufftesten2020.
Seks in tijden van corona
Naast hiv en andere soa’s is er ook nog steeds het risico op overdracht van het corona-virus. Aidsfonds - Soa Aids Nederland onderschrijft daarom nog steeds de richtlijn van het RIVM die seks tussen partners die niet samenwonen afraadt. Voor mensen die overwegen toch seks te hebben heeft Soa Aids Nederland adviezen opgesteld hoe je het risico op een corona-besmetting zo laag mogelijk kunt houden.
Lees ook: 5 vragen over hiv.