Hulp bij zelfdoding is voor de meeste artsen niet denkbaar als er sprake is van lijden aan een psychiatrische aandoening, dementie of lijden aan het leven. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door VUmc in samenwerking met het AMC en Erasmus MC onder 1456 artsen in Nederland.
Bij kanker of andere ernstige lichamelijke aandoeningen vindt de meerderheid van de artsen het uitvoeren van euthanasie wel denkbaar. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in Journal of Medical Ethics.
Beoordeling
Wanneer een arts een euthanasieverzoek krijgt, vraagt dit om een zorgvuldige beoordeling. Allereerst moet de arts beoordelen of de situatie voldoet aan de zorgvuldigheidseisen die gesteld worden in de euthanasiewet. Is er bijvoorbeeld wel sprake van ondraaglijk lijden? Ook zal de arts een persoonlijke afweging maken; kan hij achter het besluit van de patiënt staan, en is het inwilligen van het verzoek zowel emotioneel als moreel aanvaardbaar voor de arts?
In het onderzoek van VUmc gaf 86 procent van de artsen aan het denkbaar te vinden om euthanasie uit te voeren. Dit percentage lag hoger bij huisartsen (93 procent) en specialisten ouderengeneeskunde (87 procent), en lager bij ziekenhuisspecialisten (74 procent). Echter, veel artsen maakten hierbij onderscheid in de aandoening die patiënten hadden.
Soort aandoening
De denkbaarheid was hoog bij kanker en andere ernstige lichamelijke aandoeningen (85 en 82 procent). Een minderheid van de artsen vond het denkbaar om een euthanasieverzoek in te willigen in geval van lijden door een psychiatrische aandoening (34 procent), beginnende dementie (40 procent) en door lijden aan het leven (waarbij er geen sprake is van een ernstige aandoening) (27 procent). Het uitvoeren van een euthanasieverklaring in geval van gevorderde dementie vond 29 procent denkbaar. Opvallend is dat met name specialisten ouderengeneeskunde het vaak ondenkbaar vonden om euthanasie uit te voeren bij gevorderde dementie (14 procent).
Promovenda Eva Bolt: "Dit onderzoek laat zien dat elke arts zelf bepaalt waar zijn grenzen liggen bij beslissingen over euthanasie. Deze grenzen zijn zowel gebaseerd op wettelijke als persoonlijke argumenten. Daarom is het belangrijk dat mensen met een voorkeur voor euthanasie dit tijdig bespreken met hun arts. Op die manier kunnen artsen tijdig een mening vormen en deze bespreken, om teleurstelling of conflicten te voorkomen."
- VU medisch centrum