3 op de 5 Nederlanders melden angststoornis niet bij sollicitatie

Getty Images

Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking zou, als zij een angststoornis zouden hebben, dit niet vermelden bij een sollicitatie. Dit omdat zij verwachten dat de kans dan kleiner is om aangenomen te worden.

Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in het kader van de 17e Landelijke Dag Psychische Gezondheid, van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid.

39 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij als werkgever een sollicitant met een angststoornis minder snel in dienst zouden nemen dan iemand met dezelfde kwalificaties zónder deze aandoening.

Fonds Psychische Gezondheid is bezorgd over de uitkomst van het onderzoek. De organisatie streeft naar meer openheid over en begrip voor psychische problemen; uit deze cijfers blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren om dit te bereiken. Gezien het feit dat 1 op de 5 Nederlanders ooit in zijn of haar leven een angststoornis krijgt, is de kans groot dat werkgevers ermee te maken krijgen.

Vaker ziek

Baer Jonkers, psycholoog bij het Fonds Psychische Gezondheid: "We vroegen de mensen die aangaven dat ze als werkgever sollicitanten met een angststoornis minder snel aan zouden nemen, waarom zij deze keuze zouden maken. Een van de meest opvallende uitkomsten is dat 33 procent van hen verwacht dat mensen met een angststoornis zich vaak ziek melden. 4 procent zegt niet te willen samenwerken met iemand met een angststoornis."

"Het wordt tijd dat er meer openheid komt over psychische aandoeningen, ook op de werkvloer. Ieder mens is anders en de ene angststoornis is de andere niet. Dat iemand een angststoornis heeft, hoeft niet te betekenen dat diegene niet functioneert op het werk. Daarom vragen wij werkgevers om mensen met een angststoornis niet bij voorbaat ‘af te schrijven’.", aldus Jonkers.

Auteur 
Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid