BAARN – Bijna 60 procent van alle mensen die voor 2008 goede voornemens maakten, houden deze nog steeds vol. Dit geeft hoop voor 2009, waarin de belangrijkste voornemens zijn om af te vallen, gezonder te leven en meer te gaan bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van GezondheidsNet.nl in samenwerking met Valtaf.nl onder hun bezoekers.
Zo'n 58 procent van de mensen die goede voornemens hadden gemaakt voor 2008, houden ze nog steeds vol. Maar liefst 70 procent van de mensen die het voornemen afslanken hadden, vielen in 2008 gemiddeld 1-10 kilo af. Hieruit kan je concluderen dat het wel degelijk zin heeft om goede voornemens te maken. De 40 procent die de voornemens niet hebben waargemaakt, gaan het dit jaar zeker weer proberen. Van de mensen met een goed voornemen voor 2009 weet driekwart zeker dat het gaat lukken. Wel denkt 51 procent hierbij hulp nodig te hebben van de omgeving, het liefst van de partner.
GezondheidDe ondervraagden hebben voor 2009 voornamelijk voornemens die met de eigen gezondheid te maken hebben. Populaire voornemens zijn afvallen (29 procent), gezonder leven in het algemeen (22 procent) en meer bewegen (12 procent).
Opvallend is dat specifieke diëten duidelijk aan populariteit verliezen en dat bijna de helft wil gaan afslanken door gezonder te gaan leven. Vorig jaar ging 22 procent nog met een dieet aan de slag, maar dit jaar geeft nog maar 12 procent zich over aan een streng voedingsplan. Sonja Bakker blijft in deze groep het populairst (47 procent), gevolgd door de Weight Watchers (25 procent).
Voedingsdeskundige Freya Zuidervaart: “Goede voornemens met betrekking tot afvallen worden veelal gezien als onzin. Als je wilt afvallen moet je eigenlijk meteen beginnen, is het credo. Maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit, wanneer je begint met afvallen, zolang je voor jezelf maar een startpunt hebt. Dit mag ook 1 januari zijn. Maak wel een plan voor de langere termijn, bijvoorbeeld voor heel 2009, zodat je dit ook makkelijk kunt volhouden.”Financiële crisis
Ook op financieel vlak zijn er verschuivingen. Twee keer zoveel mensen willen een (nieuwe) baan gaan zoeken vergeleken met 2008 (van 2 naar 4 procent). Ook sparen staat wat hoger op het wensenlijstje, maar blijft bescheiden (van 5 procent naar 7 procent).
- GezondheidsNet.nl