BILTHOVEN - Het Nederlandse zenuwcentrum voor volksgezondheid, het RIVM in Bilthoven, heeft het 'out-break management team' opgetrommeld naar aanleiding van de oprukkende EHEC-epidemie.
Medisch specialisten bespreken maandagavond de internationale en de Nederlandse situatie en hoe de Nederlandse ziekenhuizen zich kunnen voorbereiden op patiënten die met HUS, falen van de nieren, in het ziekenhuis belanden, zo meldt Telegraaf.
Onrus groeit
De onrust rond de uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie groeit ondertussen met het uur. De epidemie, waarvan de bron nog onbekend is, is nu vanuit Noord-Duitsland opgerukt naar twaalf landen, waaronder Nederland. EHEC, het fatale broertje van de tamelijk onschuldige E.coli-darmbacterie, kan zich behalve via voedsel ook van mens tot mens verspreiden. Een kwart van de Nederlanders eet sinds de uitbraak van de epidemie geen komkommers meer.
Protocol
Diverse academische medische centra, waaronder Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen, hebben een speciaal protocol opgesteld hoe te handelen als grote groepen mensen zich gaan melden met de symptomen van de ziekte, zoals bloederige diarree.
Oproepdienst
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft naar aanleiding van de EHEC-uitbraak een 24 uursoproepdienst ingesteld voor haar bacteriologen. Zij moeten met een vernieuwde moleculaire test binnen 24 uur de diagnose kunnen stellen. In Leiden was het tot nu toe in twee gevallen raak.
Terwijl in Duitsland tweeduizend mensen de bacterie hebben opgelopen, zijn in Nederland vijf patiënten, onder wie een 56-jarige vrouw, die recent in Duitsland was en die in het Radboud wordt verpleegd. Haar toestand is stabiel. In totaal heeft de uitbraak tot nu toe aan negentien mensen het leven gekost.
Hier vind je antwoord op de vijf meest gestelde vragen over de EHEC-bacterie.
- RTL Nieuws
- Telegraaf
- CBS