Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet goed nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder bijna 7400 mensen die kanker hebben of hadden.
Volgens de NFK kiezen de meeste kankerpatiënten voor een ziekenhuis omdat het dichtbij is, of omdat ze het al kennen. Een op de vijf patiënten zegt achteraf spijt te hebben van die keuze. De federatie wil men duidelijk maken dat er een keuze is en dat er vaak een verschil is tussen ziekenhuizen. Van hen geeft bijna de helft aan dat ze het ziekenhuis beter hadden willen uitkiezen. 35 procent zou hebben gekozen voor een gespecialiseerd ziekenhuis en 30 procent zou een second opinion hebben gevraagd.
Second opinion
Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 22 procent van de ondervraagden een second opinion te hebben gehad. Hierbij kreeg ongeveer 37 procent van die patiënten geen advies van hun eigen arts. Belangenbehartiger Irene Dingemans van NFK geeft in het NOS Radio 1 Journaal aan dat sommige patiënten zelfs tegenwerking ervaren. "Maar een second opinion is bij kanker helemaal niet raar. Toch zijn er maar weinig mensen die erom vragen."
Begrijpelijke informatie
Het is op dit moment nog niet mogelijk om begrijpelijke informatie te vinden die kan helpen bij het vinden van het juiste ziekenhuis. Daarnaast worden patiënten niet altijd doorverwezen naar het ziekenhuis dat het meest gespecialiseerd is in hun vorm van kanker. De federatie vindt dat dit een belangrijke rol is voor ziekenhuizen. Ook wil de NFK ervoor zorgen dat informatie gecheckt wordt en op één plek wordt verzameld. Op deze manier kunnen patiënten straks alle informatie op één centrale plek vinden.
- NOS