'Ook biologische klok in oor'

Getty Images

Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut hebben een biologische klok in het slakkenhuis van het oor ontdekt. Deze klok heeft invloed op de genezing van gehoorschade.

Belangrijke lichaamsfuncties zoals slaap, het immuunsysteem en de hormoonlevels worden gecontroleerd door een biologische klok. De onderzoekers van het Karolinska Instituut hebben nu ontdekt dat in ons oor ook zo'n klok zit. Deze klok wordt gereguleerd door genen die het slaap-waakritme bepalen. Een van deze genen werd ontdekt in het slakkenhuis van muizen. 
 
Onderzoek
Tijdens het meten van de gehoorzenuw ontdekten de wetenschappers dat muizen die 's nachts werden blootgesteld aan lawaai blijvende gehoorschade opliepen. Wanneer ze dit geluid overdag hoorden, was dit niet het geval. De mate van genezing na het oplopen van gehoorschade lijkt dus afhankelijk te zijn van het moment van de dag. 
 
Het was al bekend dat de productie van het groeihormoon BDNF fluctueert gedurende de dag. Dit hormoon is in staat om de gehoorzenuwcellen te beschermen. Wanneer muizen overdag werden blootgesteld aan hard geluid nam de hoeveelheid BDNF in het oor toe, waardoor geen blijvende gehoorschade ontstond. 's Nachts was er geen sprake van deze beschermende reactie. 
 
Herstel
Wanneer de onderzoekers de muizen echter blootstelden aan lawaai terwijl ze tegelijkertijd de productie van BDNF stimuleerden, herstelde de gehoorzenuw op dezelfde manier als overdag. Mogelijk biedt deze ontdekking aanknopingspunten voor nieuwe behandelmethodes bij gehoorschade of manieren om gehoorverlies te voorkomen. 
 
Volgens onderzoeker Barbara Canlon opent het onderzoek allerlei deuren voor nieuw onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology
 
Bron 
  • Science Daily