Goed nieuws voor mensen met tinnitus (oorsuizen): de Universiteit Maastricht heeft een nieuwe, succesvolle behandelmethode ontwikkeld. Het wordt voortaan de nieuwe standaardmethode in Nederland en Europa, die zorgverzekeraars ook nog eens vanaf dit jaar vergoeden.
In tegenstelling tot vorige behandelingen, ligt de focus bij de nieuwe behandelmethode meer op het psychische aspect. Rilana Cima, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator van tinnitus expertisecentrum Adelante, vindt de nieuwe methode effectief. "Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden."
Gedragstherapie
Mensen met tinnitus hebben in het dagelijks leven veel last van de constante piep in hun oren. "Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling," aldus Cima. De behandeling draait dus vooral om gedragstherapie.
De patiënten worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep, en het oorsuizen beter gaan accepteren. "Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Als je de piep gaat vermijden, wordt die alleen maar gevoeliger."
Vergoeding
De behandeling die de Universiteit Maastricht nu met een team van audiologen en psychologen heeft ontwikkeld, is getest en blijkt zeer effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart na de behandeling een positief resultaat. Daarom wordt de behandelmethode nu ook vergoed door zorgverzekeraars.
Tinnitus
In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen met tinnitus (oorsuizen). Ruim een half miljoen van hen hebben daar in het dagelijks leven zoveel last van dat ze ervoor naar een dokter gaan.
- RTL Nieuws