Jongeren worden steeds vaker en op jongere leeftijd blootgesteld aan te harde muziek. Dat kan blijvende gehoorschade veroorzaken. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM.
Het literatuuronderzoek toont een gebrek aan harde gegevens aan. Onbekend is hoe vaak gehoorschade veroorzaakt door geluid bij Nederlandse jongeren precies voorkomt en of het toeneemt. Wel staat vast dat overmatige blootstelling op jonge leeftijd onomkeerbare gehoorschade kan veroorzaken, ook al komt deze mogelijk pas op latere leeftijd aan het licht. Voor Nederland ontbreken metingen van blootstelling aan lawaai (in decibellen) en gehoorverlies (audiometrie) over een langere periode.
Vragenlijsten
De huidige aanwijzingen zijn gebaseerd op gegevens over blootstelling aan muziek en over gehoorproblemen. Deze zijn ontleend aan vragenlijsten onder jongeren en registraties in de gezondheidszorg. Uit de vragenlijsten onder jongeren blijkt dat zowel de omvang van geluidsblootstelling als de frequentie van oorsuizen na een bezoek aan een muziekevenement hoog is. Oorsuizen is, ook als het tijdelijk is, vaak een eerste indicatie van gehoorschade. De bronnen van mogelijke gehoorschade zijn wel bekend, maar de afzonderlijke bijdrage van deze bronnen aan de huidige gehoorproblemen is niet bekend.
Amerikaans onderzoek
Het meest betrouwbare onderzoek naar een trend in de tijd is een Amerikaanse studie, waaruit blijkt dat het gehoor bij jongeren tussen 12 en 20 jaar in de periode 1988-2006 is verslechterd. De vermoedelijke oorzaak is de intensievere blootstelling aan muziek. Andere aanwijzingen voor een toegenomen blootstelling aan harde muziek zijn de grote beschikbaarheid van de MP3-speler en de beleving daarvan (‘de bas moet je voelen’). Verder is het gebruik van koptelefoons toegenomen en is muziekapparatuur technisch verbeterd, waardoor het geluid harder kan staan zonder dat het vervormd raakt.
Het RIVM doet de aanbeveling om meer inzicht te krijgen in de individuele blootstelling bij jongeren, in bronnen van hard geluid, en in de geluidniveaus die gehoorschade veroorzaken.
- RIVM