Bijna de helft van de Nederlanders boven de 50 ervaart regelmatig dat hun gehoor achteruit gaat. Toch wil ruim 20 procent van de 50-plussers het gebruik van een hoortoestel zo lang mogelijk uitstellen, zo blijkt uit onderzoek van in opdracht van een audicien onder 1.000 Nederlanders van 50 jaar en ouder.
Wanneer merken mensen dat hun gehoor achteruit gaat? Vooral tijdens gesprekken (78 procent), gevolgd door televisie kijken/radio luisteren (49 procent), bellen (22 procent) en op het werk (18 procent). Meer dan een derde vreest door slechthorendheid niet meer goed mee te kunnen doen in het dagelijks leven.
Gebruik hoortoestel uitstellen
Van alle 50-plussers zegt 94 procent een hoortoestel te gaan gebruiken als dat nodig is. Eén op de vijf ondervraagden wil dat wel zo lang mogelijk uitstellen, vooral mensen mét een gehoorachteruitgang. Men denkt dat het dragen van een hoortoestel laat zien dat je ouder wordt, het je minder aantrekkelijk maakt, onhandig in gebruik is, of belemmert in het functioneren in het dagelijkse leven.
Steeds meer slechthorenden
Mensen die soms het idee hebben dat ze minder horen, zijn overigens banger om slechthorend te worden, dan degenen die dat idee niet hebben. Er zijn bijna 1,5 miljoen mensen die een zodanig gehoorverlies hebben dat het ze belemmert in hun dagelijks functioneren. Tussen 50 en 60 jaar is de kans op een teruglopend gehoor 10 procent; boven de 70 meer dan 30 procent. Door de vergrijzing zal het aantal slechthorenden de komende jaren stijgen.
- Schoonenberg