De bekende stem van je partner valt meer op naast een onbekende stem, maar mensen van middelbare leeftijd kunnen de stem van hun echtgenoot ook makkelijker negeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Canadese Queen’s University.
Ingrid Johnsrude en haar collega’s vroegen getrouwde stellen van 44 tot 79 jaar om hun stemmen op te nemen terwijl ze hardop een tekst voorlazen. Later luisterden hun echtgenoten via een koptelefoon naar de opnames. Tegelijkertijd hoorden ze er ook een onbekende stem doorheen praten.
Bekende stem duidelijker
Tijdens sommige experimenten moesten de deelnemers zeggen wat hun partner had voorgelezen. In andere experimenten moesten ze juist aangeven wat de onbekende stem vertelde. De deelnemers bleken de tekst veel beter te verstaan als ze moesten letten op de stem van hun echtgenoot. Ze ervaarden deze bekende stem als duidelijker dan de onbekende stem.
Echtgenoot negeren
Als de deelnemers juist op de onbekende stem moesten letten, traden er leeftijdsgerelateerde verschillen op. Proefpersonen van middelbare leeftijd waren behoorlijk behendig in het verstaan van de onbekende stem, vooral als deze gemaskeerd werd door de stem van hun partner en niet door een andere onbekende stem.
"De mensen van middelbare leeftijd konden hun kennis over de bekende stem gebruiken om deze te negeren, om zo de onbekende stem beter te horen", legt Johnsrude uit. Hoe ouder de deelnemers, hoe minder goed ze waren in deze taak. Mensen van middelbare leeftijd kunnen hun echtgenoot negeren, oudere mensen zijn daar minder goed in.
Cognitieve factor
"Deze resultaten sluiten aan bij een veel voorkomend probleem bij ouderen: moeite met het verstaan van spraak als er achtergrondgeluid is. Onze studie laat een cognitieve factor zien – bekendheid met een stem – die ouderen helpt om beter in dergelijke situaties beter te horen", aldus Johnsrude.
De resultaten verschenen in Psychological Science.
- EurekAlert