Een nieuwe dottermethode blijkt jaarlijks wereldwijd 15.000 doden, waarvan 200 in Nederland, te schelen. Bij deze verfijnde dottermethode wordt in de kransslagaders eerst met een speciale sensor de bloeddruk gemeten om vernauwingen op te sporen.
Pas als een vernauwing goed is gelokaliseerd, wordt er gedotterd. De nieuwe methode werkt een stuk nauwkeuriger dan de standaardmethode die tot nu toe het meest wordt toegepast.
Het onderzoek van het Catharina Hart- en vaatcentrum werd zondag in het medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd. De resultaten werden gisteren gepresenteerd op het Europese Cardiologie Congres in Londen.
FFR-methode
Uit de studie blijkt dat dankzij de nieuwe dottertechniek, de zogenaamde FFR-methode, cardiologen nauwkeurig in kaart kunnen brengen of de bloedstroom naar de hartspier wordt gehinderd door een vernauwing in de kransslagader. De oude methode was slechts 70 procent nauwkeurig, met de FFR-methode is die nauwkeurigheid 95 procent.
In de studie volgden de onderzoekers jarenlang 1000 patiënten met meerdere afwijkingingen in de kransslagaders. De nieuwe methode heeft belangrijke voordelen. Uit de studie kwam naar voren dat de kans op overlijden, de kans op het krijgen van een hartinfarct en de kans op de noodzaak van het ondergaan van nog een stent-procedure of van een bypass 25 tot 30 procent verminderd. De positieve effecten bestaan na vijf jaar nog altijd.
Inmiddels wordt de FFR-meting wereldwijd toegepast in alle grote hartcentra, 600.000 behandelingen per jaar, en heeft de procedure ervoor gezorgd dat er minder stents nodig zijn, dat de behandeling goedkoper is en dat de ziekenhuisopname korter is geworden.
- Catharina Ziekenhuis Eindhoven