Getty Images
Sporters die veel aan duurtraining doen hebben op de lange termijn vaker een pacemaker nodig. Tot die conclusie komt een onderzoeksteam van de British Heart Foundation op basis van een onderzoek bij muizen.
Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten van hun onderzoek mogelijk waarom topsporters vaak een lage rusthartslag hebben en een hoog risico lopen op hartritmestoornissen. De onderzoekers benadrukken dat de voordelen van bewegen nog altijd zwaarder wegen dan dit risico.
Hartslag
Duursporters zijn vaak erg fit, maar hebben toch een verhoogd risico op hartritmestoornissen, zeker als ze ouder worden. Het risico blijft echter erg klein. Experts hebben lang gedacht dat het langdurig trainen voor marathons en triatlons ervoor zorgt het zenuwstelsel de hartslag verlaagt. Sommige duursporters hebben een rusthartslag van 30 slagen per minuut, terwijl dit bij een normale volwassenen vaak tussen de 60 en 100 slagen per minuut zit.
Pacemaker
Volgens onderzoek Mark Boyett van de University of Manchester verandert de natuurlijke pacemaker van ons hart als gevolg van duurtraining. Bij muizen vond hij samen met zijn collega's dat een belangrijk pacemaker-eiwit (HCN4) afnam door zware duurtraining. Deze afname is verantwoordelijk voor de verlaging van de rusthartslag.
"Normaal gesproken zorgt een lage rusthartslag niet voor problemen", legt Boyett uit. "Maar oudere topsporters hebben na een levenslange training wel vaker een kunstmatige pacemaker nodig. Daarom is de oorzaak van de lage hartslag zo belangrijk."
De resultaten zijn veelbelovend, maar vervolgonderzoek is noodzakelijk. De resultaten moeten eerst gereproduceerd worden in onderzoek bij mensen.
Bron
- BBC