Hardlopen heeft tal van gezondheidsvoordelen waaronder gewichtscontrole, stressvermindering en een betere bloeddruk en cholesterolgehalte. Maar meer hardlopen is niet altijd beter.
Volgens onderzoekers van het Cardiovascular Research Institute aan de Lehigh Valley Health Network in Allentown hebben mensen die niet bewegen en lopers die voor de lange afstanden gaan een kortere levensduur dan gematigde hardlopers. In die laatste categorie vallen sporters die twee tot drie uur per week hardlopen. Waar het verschil vandaan komt, is nog niet duidelijk.
Congres
Onderzoeker Martin Matsumura presenteerde de eerste voorzichtige resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Cardiology in Washington. Voor de studie evalueerden hij samen met collega's de gegevens van 3.800 hardlopers met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Ongeveer 70 procent van hen liep meer dan 20 mijl (32 kilometer) per week.
Tijdens de studie rapporteerden de lopers onder andere gebruik van pijnstillers, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes, familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten en rookgedrag. Allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Geen van deze factoren kon echter de kortere levensduur van de lange afstandslopers verklaren.
Lopen?
"Ik zal mensen absoluut niet adviseren op te stoppen met hardlopen", aldus Matsumura. "Maar lange afstandslopers moeten wel de risico's goed in de gaten houden. We weten helaas nog steeds niet wat de optimale dosis hardlopen is voor een goede gezondheid en lange levensduur. Mogelijk vraagt het lopen van lange afstand in een hoog tempo simpelweg te veel van het lichaam."
- WebMD