Work-out voor het hele lichaam
Wandelen en hardlopen is natuurlijk hartstikke lekker en gezond, maar het heeft wel een klein nadeel. Het doet namelijk niet zo heel veel voor je bovenlichaam. De XCO walking & running brengt daar verandering in. Voor GezondheidsNet testte ik deze kleinere versies van de XCO-trainer.
XCO staat voor Xtreme Core. Het is een training van je natuurlijke korset: dus vooral de buik- en rugspieren. Een sterk korset is voor iedereen belangrijk, maar voor sporters betekent een sterkere ‘core’ vaak een aanzienlijke verbetering van de sportprestaties. De kans op blessures en lage rugklachten neemt af en het verbetert de lichaamshouding.
Grit
De XCO-trainer, een buis met grit, wordt in veel sportscholen al gebruikt. Door verplaatsing van het grit wordt het gewicht in de buisjes steeds verplaatst waardoor spieren en bindweefsel extra belast worden.
Tot zover de beloften. In het verleden heb ik in de sportschool regelmatig met de XCO getraind. Leuk en effectief, maar ik ben toch meer een hardloper. De XCO walk & running lijkt voor mij dus de ultieme oplossing om toch mijn armen, rug en buik te trainen. Gebieden die bij mij nog wel eens minder aandacht krijgen dan ze zouden moeten.
Trainingsdvd
Om zelf met de XCO’s te kunnen trainen is er een trainingsdvd ontwikkeld. Voor de televisie doe ik mee met de instructeurs. De basis van de XCO wordt uitgelegd. Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je de XCO eerst goed onder controle hebt. Daarna worden er verschillende oefeningen voor tijdens het lopen uitgelegd.
Vooral voor onder het wandelen zijn verschillende variaties, van licht tot zwaar. Tijdens het hardlopen zijn er iets minder opties, maar ik zie mezelf ook niet al rennend met mijn armen alle kanten op zwaaien. Daarbij is het dan lastig om controle te houden over het grit in de buizen.
Tot slot geven de instructeurs ook nog verschillende basisoefeningen voor de buik, rug en armen. Voor mij bekende oefeningen uit de les in de sportschool, maar dat neemt niet weg dat mijn spieren na afloop best vermoeid voelen en dat ik de dag daarna flinke spierpijn in mijn ‘core’ ervaar.
Buiten
Enigszins gegeneerd zet ik uiteindelijk mijn eerste stappen buiten met de buizen. Mensen op straat kijken ook verbaasd naar wat ik in mijn handen heb. Maar vol goede moed begin ik met wandelen. Een draagriempje en handgrepen zorgen ervoor dat de XCO’s lekker in de hand blijven liggen.
Het wandelen gaat goed, ik probeer de verschillende oefeningen en vooral bij de zwaardere varianten voelt het echt als trainen. Maar bij het hardlopen wordt het pas echt intensief. Terwijl ik normaal gesproken mijn hartslag en ademhaling redelijk onder controle heb, moet ik nu hard werken. Een half uur hardlopen met de XCO’s is beduidend zwaarder dan zonder. Mijn bovenlichaam is moe en de volgende dag voel ik mijn buikspieren.
Conclusie
Hardlopen met de XCO’s is leuk, zodra je je over de eerste gene hebt heen gezet. Het maakt de wandeling of training intensiever en een work-out voor je hele lichaam. Ik zie het als aanvulling op mijn hardlooptraining, maar dat hoeft natuurlijk niet.