Meer sportblessures in 2012 door hardlopen

Getty Images

Het aantal sportblessures in Nederland is in 2012 gestegen naar 4,4 miljoen, een half miljoen meer dan het jaar ervoor. Een belangrijke oorzaak is dat veel meer mensen zijn gaan hardlopen.

Het blessurerisico is bij hardlopen hoger dan gemiddeld voor andere sporten en bovendien zijn beginnende hardlopers extra blessuregevoelig. Daarnaast laat recent onderzoek zien dat 31 procent van de blessures bij beginnende sporters door hardlopen komt. Het is daarom van groot belang dat (beginnende) hardlopers blessurepreventie onderdeel maken van hun trainingsopbouw.

Niet meer sporten
De stijging van het aantal blessures komt niet door een toename in sportbeoefening, want zowel het aantal sporters als het totaal aantal uren dat werd gesport is nauwelijks gestegen in 2012 ten opzichte van 2011. In vijf jaar tijd is het aantal blessures per 1.000 sporturen gestegen met 17 procent.

Deze stijging zit vooral in de minder ernstige blessures (niet medisch behandeld). Dat wordt bevestigd doordat het aantal blessures behandeld op de Eerste Hulp van het ziekenhuis in diezelfde periode niet is gestegen. De toename van het aantal blessures leidt dus tot een relatief kleine stijging van medische kosten en kosten voor arbeidsverzuim.

Toename hardlopers
In 2012 waren er een kwart meer hardlopers in Nederland dan in 2011. Als meer mensen gaan hardlopen zorgt dat op twee manieren voor meer sportblessures. Ten eerste is per uur sport het risico op een blessure bij hardlopen bijna drie keer hoger dan gemiddeld voor alle sporten samen (5,6 vs. 2,0 blessures per 1.000 sporturen). Ten tweede zijn beginnende hardlopers nog eens extra blessuregevoelig. Met een blessure zijn zij bovendien gemiddeld langer uit de running dan ervaren hardlopers.
 

Bron 
  • VeiligheidNL