Helft jonge senioren haalt geen griepprik

Getty Images

NIJMEGEN - Het halen van een griepprik is vooral een kwestie van vaste gewoonte. En vooral de 'jonge senioren' komen niet opdagen voor de gratis prik. Dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare (UMC St Radboud), in opdracht van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (RIVM).

Ongeveer een derde van alle Nederlanders loopt risico op ernstige gevolgen van de griep. Deze mensen ontvangen jaarlijks een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis griepprik.

Stabiel percentage
In het afgelopen griepseizoen heeft 69 procent van de mensen met een verhoogd risico zich laten vaccineren. Dit percentage is door de jaren heen behoorlijk stabiel. Mensen die zich het jaar ervoor hebben laten vaccineren, komen het jaar erop weer (90 procent).

Uit onderzoek van IQ healthcare blijkt dat het tumult rondom de Mexicaanse griep, Influenza A (H1N1) in 2009, niet van invloed is geweest op de vaccinatiegraad.
 
Risicogroepen
Risicogroepen zijn mensen met diabetes, hart- en vaatproblemen, luchtwegaandoeningen, en alle mensen van 60 jaar en ouder. Van deze groepen is de vaccinatiegraad het laagst voor mensen die alleen vanwege hun leeftijd worden uitgenodigd om een griepprik te halen (62 procent). Dit percentage is nog lager (52 procent) bij de debutanten in de leeftijdscategorie van 60 tot 65 jaar.

Aan de eerste paar uitnodigingen wordt dus relatief minder vaak gehoor gegeven. De effectiviteit van het vaccinatieprogramma kan vergroot worden als de mensen die voor het eerst in aanmerking komen voor de gratis griepprik direct deelnemen. Eenmaal in het programma is de uitval gering.

Auteur