Waarom word je ziek in de winter?

Vaker griep of verkouden als het koud is

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom word je ineens verkouden of krijg je griep als het weer kouder wordt?

Zodra de eerste blaadjes van de bomen vallen, voel je het alweer kriebelen in je keel. In de herfst en winter hoor je veel meer gesnotter om je heen dan in de lente en zomer. Ook krijgen meer mensen in de koude seizoenen griep. Hoe kan dat?

Virusdeeltjes in de lucht

Griep en verkoudheid worden allebei veroorzaakt door virussen. Virusdeeltjes zitten in de keel, neus en luchtwegen van iemand die al griep heeft of verkouden is. Bij het uitademen, hoesten, niezen of praten, verspreidt de zieke vochtdruppeltjes met daarin het virus in de lucht. Adem jij deze druppeltjes in, dan bestaat de kans dat je besmet raakt en de volgende patiënt bent.

Besmetting via handen

Griep- en verkoudheidsvirussen kunnen ook overgedragen worden via voorwerpen of de handen. Een snotteraar raakt zijn neus aan en geeft vervolgens jou een hand. Of iemand met griep hoest met zijn hand voor zijn mond en raakt vervolgens een voorwerp aan dat jij vervolgens ook aanraakt. Ook zo is het mogelijk om een griepje of verkoudheid op te lopen.

Veel mensen, weinig ventilatie

Zo’n virus verspreidt zich gemakkelijker van de een naar de ander als mensen dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte, zoals in de bus of trein. Als na de vakantie de scholen beginnen en kinderen weer naar het kinderdagverblijf worden gebracht, komen daar grote groepen kinderen samen die elkaar aansteken. En omdat het weer frisser is, blijven de ramen en deuren potdicht.

Wat helpt? Ook als het koud is ramen continu op een kier laten en elke dag minstens 10 minuten de ramen openzetten.

Kou

Ook de temperatuur heeft invloed op je risico op een griep of verkoudheid. Het is niet zo dat je ziek wordt van de kou zelf – je wordt immers ziek van een virus – maar deze virussen gedijen wel beter bij een lage temperatuur en lage luchtvochtigheid: precies de omstandigheden waar we in de winter vaak mee te maken hebben.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Nivel
  • RIVM
  • De Grote Griepmeting