Te weinig informatie houdbaarheid medicijnen

Getty Images

Op veel zelfzorggeneesmiddelen ontbreekt de noodzakelijke informatie over de uiterste houdbaarheid na opening. De Consumentenbond zegt dat op dertig van de vijftig onderzochte geneesmiddelen dat niet staat.

Gebruikers lopen hierdoor het risico een bedorven hoestdrank of schimmelcrème te gebruiken. Het aanbreken van de verpakking kan namelijk niet alleen de kwaliteit beïnvloeden, maar ook de medicinale werking.

Verplicht

Fabrikanten zijn volgens Europese richtlijnen verplicht informatie over de vervaldatum na de eerste opening op hun geneesmiddelen te zetten; zowel op het product en zijn verpakking als in de bijsluiter. Alleen op die manier weten consumenten of de hoestdrank en neusspray van het jaar ervoor ook in het komende griepseizoen nog bruikbaar is.

Giftige stoffen

Tijdens het bewaren veranderen geneesmiddelen. De werking kan verminderen en kunnen er giftige stoffen ontstaan. Ook kunnen er micro-organismen zoals bacteriën en schimmels in gaan groeien, zeker na het aanbreken van de verpakking.

Ministerie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zeggen op Nu.nl dat ze eraan gaan werken om te zorgen dat de informatie op de zelfzorggeneesmiddelen verbetert. Diverse partijen in de Tweede Kamer willen dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in actie komt. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot noemt het "kwalijk" dat mensen ziek zouden kunnen worden door dergelijke tekortkomingen.

Lea Bouwmeester (PvdA): "Gevaarlijk en slecht dat gebruikers door het ontbreken van een datumstempel niet goed geïnformeerd zijn. De instanties moeten hier met meer urgentie mee aan de slag gaan. 'Eraan gaan werken' klinkt te vrijblijvend."

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Consumentenbond