Eens in de één à twee weken wordt een patiënt wakker op de operatietafel terwijl de chirurg nog bezig is. Dit wordt vaak tijdens de operatie niet opgemerkt, omdat de patiënt niet kan praten en bewegen. Traumatiserend en onacceptabel, vindt het Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie van het LUMC.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt daarom aan een nieuw waarschuwingssysteem voor chirurgen. Voor patiënten én artsen is wakker worden tijdens de operatie een van de meest gevreesde complicaties. Ongeveer 40 procent heeft decennia later nog psychische schade.
Traumatische ervaring
"De ervaring kan traumatisch zijn, ook in de gevallen dat de patiënt geen pijn voelt. Ze hebben nare dromen, concentratieproblemen of zijn angstig", aldus Dahan. Volgens de hoogleraar is het in een zeldzaam geval de schuld van een onoplettende anesthesist. De oorzaak ligt meestal bij het lichaam van de patiënt zelf, dat niet constant hetzelfde reageert op het narcosemiddel.
Dahan werkt in het LUMC aan een studie om het aantal gevallen naar beneden te schroeven. Tijdens operaties wordt met een nieuwe monitor gemeten of de patiënt pijn ervaart, één van de signalen dat hij of zij wakker is. "Een soort leugendetector", legt Dahan uit. De monitor registreert kleine bewegingen, de hartfrequentie, hersencapaciteit, bloeddruk, maar ook zweet. "Als een patiënt wakker is, zal hij stress hebben en waarschijnlijk transpireren. Dat kan voor ons een teken zijn dat hij wakker is." De monitor zal waarschijnlijk pas over twee jaar fulltime worden ingezet.
- Algemeen Dagblad