Ouderen die veel medicijnen gebruiken, missen vaak de kennis over wat ze waarom slikken. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht University onder Zuid-Limburgse ouderen.
Het gebrek aan kennis draagt eraan bij dat ze die geneesmiddelen niet regelmatig nemen. Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, meldt de NOS.
Hoe meer medicijnen ouderen voorgeschreven krijgen, hoe minder kennis ze hebben over de aandoeningen waarvoor ze die moeten nemen. Ook laten ze die medicijnen vaker staan. Dit bleek ook al uit eerdere onderzoeken.
Vooral 80-plussers en mannen ontbreekt het aan kennis over de redenen voor hun medicijngebruik. Ouderen die zelfstandig wonen met een partner zijn beter op de hoogte dan ouderen die zelfstandig en alleen wonen. Ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen zijn het minst goed geïnformeerd over de redenen waarom ze bepaalde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen.
Medicijngebruik
Voor het onderzoek werd gekeken naar het medicijngebruik van 754 Zuid-Limburgse ouderen. De gemiddelde leeftijd van de ouderen was ruim 73 jaar en ze gebruikten gemiddeld meer dan negen door artsen voorgeschreven medicijnen en één zelfzorgmiddel.
De onderzoekers vinden dat artsen zich goed moeten realiseren dat patiënten die veel medicijnen gebruiken mogelijk slecht begrijpen waarom ze bepaalde pillen krijgen. Meer kennis zou de therapietrouw kunnen stimuleren. Een duidelijke uitleg door artsen, verpleegkundigen en apothekers bij het voorschrijven van geneesmiddelen mag volgens de onderzoekers dan ook niet ontbreken. Ook moeten eventueel familie of verzorgenden daarbij betrokken worden.
- NOS