NGT: 'Patiënten met ernstige spasticiteit in gevaar door medicijntekort'

Niet verkrijgbare spierverslapper Baclofen wel volop verkrijgbaar in buitenland

tabletten
Getty Images

Patiënten met ernstige spasticiteit dreigen de dupe te worden van het geneesmiddelentekort. Het goed werkende medicijn Baclofen is niet of nauwelijks meer verkrijgbaar terwijl dit middel essentieel is voor sommige mensen met ernstige spasticiteit. Acuut stoppen kan leiden tot ernstige bijwerkingen. Dat meldt de Nationale Geneesmiddelen Monitor naar aanleiding van meldingen van bezorgde apothekers en artsen.

Spasticiteit kan optreden als gevolg van hersenletsel of beroerte. Hierdoor trekken de spieren in de armen of benen spontaan samen. Dit veroorzaakt een verlies aan soepelheid en bewegingsvrijheid. "Als patiënten hun Baclofen niet krijgen, kan dit leiden tot bijvoorbeeld psychose, angststoornissen, verwardheid, hallucinaties en versnelde hartslag. Of koorts zonder dat er een infectie is waardoor ze mogelijk onnodig antibiotica krijgen", waarschuwt farmacoloog prof. dr. Koos Brouwers, als expert verbonden aan de Nationale Geneesmiddelen Monitor. De monitor is opgericht om de belangen van patiënten te behartigen als het gaat om toegang, beschikbaarheid en toelating van medicijnen.

Bestellen in het buitenland

De NGM adviseert patiënten hun medicijnen te bestellen bij een online-apotheek in België of Duitsland. Volgens de Europese Patiënten Richtlijn mogen patiënten in de hele EU medicijnen bestellen. Bij tekorten in Nederland, is de zorgverzekeraar verplicht 100 procent van de kosten te betalen inclusief bezorging. De richtlijn werkt alleen als de patiënt zelf zijn recept mailt naar de online-apotheek in het buitenland. Dus niet via de eigen apotheek maar rechtstreeks. De medicijnen worden dan per ommegaande met de post thuisbezorgd. Openbare apothekers in Nederland zijn uiteraard niet blij met deze legale sluiproute, omdat het een breuk in de vereiste medicatiebewaking door de apotheker geeft.

Doosje kost 8 euro in Duitsland

Brouwers: "Een doosje met 50 tabletten is al voor 8 euro te koop bij een online apotheek in België of Duitsland. En hier dus niet verkrijgbaar. Te gek voor woorden. Dit is wederom een voorbeeld van hoe preferentiebeleid patiënten dupeert. Als zorgverzekeraars slechts één geneesmiddel als preferent beschouwen, is het vragen om problemen. Andere farmaceuten kunnen hun medicijnen immers hier niet meer kwijt en trekken zich terug uit Nederland. Normaliter zouden er goede alternatieven moeten zijn bij schaarste van één geneesmiddel. Maar door het respectloze beleid van zorgverzekeraars verdwijnen er steeds meer geneesmiddelen uit ons land. Voor Baclofen is er wel een alternatief. Maar dat is niet voor alle patiënten geschikt. Is dit alternatief wel geschikt dan worden de onthoudingsverschijnselen door Baclofen ook nog eens onterecht aan dat middel toegeschreven."

Auteur 
Bron 
  • De Nationale Geneesmiddelen Monitor