Relatie diabetes en coeliakie aangetoond

Getty Images

Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum toont een verband aan tussen diabetes type 1 en coeliakie (glutenallergie).

Het enzym tTG vormt gluten in bijvoorbeeld brood om tot een stof die een afweerreactie oproept bij mensen met coeliakie. Wetenschappers Menno van Lummel en Bart Roep toonden aan dit enzym ook verantwoordelijk is voor het veranderen van proinsuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te reguleren. Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot diabetes type 1. Dit gebeurt vooral als er sprake is van 'eilandjesstress' (bijvoorbeeld door teveel vraag naar insuline, of bij virusinfectie of ontsteking), want dan wordt dit enzym actief.

Combinatie
De ziekte coeliakie komt vaak in combinatie met diabetes type 1 voor. Vijf procent van de patiënten met diabetes type 1 heeft ook glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van diabetes: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is diabetes de eerste ziekte, soms de coeliakie. Vooral jonge kinderen vormen een risicogroep.

Bron 
  • Gezondheidskrant