In de toekomst insuline als pil in plaats van spuit

insuline-spuiten
Getty Images

Wetenschappers hebben een pil ontwikkeld die insuline in het lichaam kan afgeven. Hierdoor wordt in de toekomst voor diabetespatiënten het dagelijks spuiten van insuline overbodig. Dit melden zij in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Zodra de pil door de patiënt is ingenomen, prikt de capsule een klein gaatje in de wand van de maag. Op die manier kan de insuline inwendig worden toegediend.

Samir Mitragotri noemt de ontwikkelingen die worden gemaakt op het gebied van pillen die vervolgens inwendig injecteren in Science "opwindend". De wetenschapper van de Harvard-universiteit denkt dat de manier waarop patiënten medicijnen gebruiken "volledig zal veranderen".

Tot nu toe is het nog niet eerder gelukt om dergelijke injectie-pillen te ontwikkelen. "Maar mensen blijven het proberen, omdat het zo belangrijk is", zegt Mir Imran, directeur van Rani Therapeutics, een bedrijf dat orale geneesmiddelen ontwikkelt, in het tijdschrift.

Grote moleculen

Het is moeilijk om een pil te ontwikkelen die insuline injecteert, omdat het gaat om een biologische stof. In tegenstelling tot niet-biologische medicijnen bestaan die geneesmiddelen uit grote moleculen. Hierdoor hebben ze moeite om in de bloedbaan opgenomen te worden. Daarnaast bestaat het risico dat andere organen worden geraakt door de inwendige injectie.

De voor diabetespatiënten ontwikkelde pil is getest op ratten en varkens, waar de pil dezelfde hoeveelheid insuline in de bloedbaan kon brengen als bij injecties die nu door patiënten zelf worden toegediend. Uit onderzoek is ook gebleken dat door de dagelijkse inwendige injecties geen blijvende schade ontstaat.

De verwachting is dat de capsules snel op de markt worden gebracht.

Bron 
  • Nu.nl