'Diabeteszorg kan miljarden goedkoper'

Getty Images

Het kabinet zou jaarlijks 2 miljard euro kunnen besparen op diabeteszorg. Dat betoogt een groep hoogleraren en medici in een opiniestuk in NRC Handelsblad van donderdag. Door een zogenoemde leefstijlinterventie kan een aanzienlijk deel (tussen de 30 en 40 procent) van de diabetespatiënten medicatievrij raken.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes type 2 en daar komen dagelijks 166 patiënten bij. Uit onderzoek blijkt dat bij een ongewijzigd beleid straks een op de drie Nederlanders diabetes type 2 heeft. De ziekte levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten.

Leefstijlverandering

Lange tijd werd gedacht dat de ziekte ongeneeslijk was, maar dat idee is achterhaald. Door leefstijlinterventie kan zo'n 30 to 40 procent medicatievrij raken. In Nederland laten verschillende kleinschalige initiatieven, zoals bijvoorbeeld 'Keer Diabetes 2 Om' positieve effecten zien. Het gaat om veranderingen in eetpatroon (minder koolhydraten), maar ook meer bewegen, slapen en ontspannen.

"Ondanks dit medische en financiële succes, en ondanks de recente opname van leefstijlinterventies in het basispakket van de zorgverzekering, bereiken deze particuliere initiatieven helaas nog maar een kleine populatie", schrijven de experts in NRC. Momenteel is er maar 9 miljoen euro beschikbaar voor leefstijlinterventies voor 3,5 miljoen patiënten. Dat is omgerekend nog geen drie euro per patiënt.

De hoogleraren en medici willen dat bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in actie komen om dit 'winstpotentieel' te realiseren en betere en goedkopere behandelvormen te realiseren.

Podcast Gezond Gesprek

Een van de ondertekenaars van het stuk is professor Hanno Pijl, diabetoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. In de podcast van Gezondheidsnet, Gezond Gesprek, praat Karine Hoenderdos met hem over dat hij wil dat dokters vaker een gezonde leefstijl gaan voorschrijven en dat een oplossing voor diabetes type 2 zeker niet ligt in pillen of insuline spuiten.

Auteur