Het UMC Utrecht werkt aan een mogelijk medicijn tegen corona. Op 5 juli start het ziekenhuis met een klinische 'fase 2'-studie naar een nieuw kandidaat-geneesmiddel bij volwassenen met een coronabesmetting. Het middel moet het herstel van corona versnellen en noodzaak tot (spoedeisende) ziekenhuiszorg voorkomen.
De studie maakt deel uit van een internationaal onderzoek. Er wordt gekeken naar de veiligheid en effectiviteit van het middel ensovibep. Het is ontwikkeld met als doel de verspreiding van een COVID-19 infectie in het lichaam te stoppen. Uit het onderzoek moet blijken of door het gebruik van het middel het herstel wordt versneld en de noodzaak van ziekenhuis of spoedeisende zorg kan worden voorkomen.
Opnames voorkomen
Leider van het onderzoek in Nederland is prof. dr. Marc Bonten, arts-microbioloog bij UMC Utrecht: “Het aantal besmettingen loopt gelukkig sterk terug. Tegelijk kunnen we niet stellen dat corona helemaal uit ons leven is. Als ensovibep inderdaad werkt, zouden we hiermee verergering van ziekte en ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie.”
Ensovibep is een eiwit dat ontworpen is om SARS-CoV-2 te blokkeren zodat het zich niet kan hechten aan bepaalde cellen in het lichaam. Ensovibep is in een eerder onderzoek aan gezonde mensen gegeven. Nu worden voor het onderzoek met COVID-19 besmette mensen vanaf 18 jaar gezocht.
Meer informatie over het onderzoek
In totaal worden door het academische ziekenhuis voor deze fase 2-studie in Nederland 100 vrijwilligers gezocht, gevolgd door onderzoek in fase 3 met 70 vrijwilligers. Meer informatie of inschrijven kan via www.vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/empathy.
- UMC Utrecht